Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Profimedia.cz, Reuters

Putin – letec a ornitolog
Putin - podmořský archeolog
Putin - zachránce
Putin - pořadatel olympiády
Putin - milenec
13
Fotogalerie

Baron Prášil 21. století – Vladimir Putin. Geniální hokejista, judista, agent KGB, rybář, skvělý řidič…

Česko má za prezidenta muže, který se vychloubá svým silným kouřením a tím, že zvládne vypít mnoho alkoholu v průběhu dne. Německo má v tomto úřadě sečtělého respektovaného intelektuála. Ovšem na Rusko, největší stát světa, nikdo nemá. Sobotní informace, že Vladimir Putin je v podstatě i nejlepším hokejistou světa, překonává i propagandu Severní Koreje.

Když se před lety objevila zpráva, že bývalý severokorejský diktátor Kim Čong-il složil šest vynikajících oper, poklepal si nad takovou hloupostí člověk na čelo. Pak začala kolovat informace, že Kim je i nejlepším golfistou světa, zahrál totiž na hřišti v Pchjongjangu výsledek, na který nikdy neměl ani Tiger Woods. V sobotu pozdě večer jsme se pak dozvěděli, že Vladimir Putin dal v hokejovém zápase famózních 6 gólů a na dalších 5 nahrál. To by se měl Jaromír Jágr nad sebou skutečně zamyslet.

Putinův tým vyhrál víkendový zápas v poměru 21:4. Vzhledem k tomu, že se jednalo o exhibici, ve kterých bývá schválně vždy poměrně vyrovnaný konečný výsledek, něco zde nehraje. Prezident si totiž sestavil tým, ve kterém byli i někdejší vynikající ruští hráči působící v severoamerické NHL. Proti nim nastoupila amatérská skupina soupeřů. Putin proto dokázal v „geniálním“ úvodu zápasu dát hned dvě branky. Za celý zápas se ho také nikdo ani prstíčkem nedotkl, přestože hokej je velmi kontaktní sport a o fyzické střety není nouze. Nebude ale přece narážet do prezidenta, když dává tak krásné góly a nezištně přihrává …

Svědčí to o tom, že ruská propaganda je za Putina, vidíme to názorně i v případě Ukrajiny, zcela mimo realitu a zcela mimo to, co známe v demokratických zemích.

Chlácholí tygra, krade území

Putin se ale podobným způsobem představuje celé roky. Zřejmě se těmto móresům naučil v druhé polovině 80. let, kdy byl agentem tajné služby KGB v Berlíně.

Takže. Ruský prezident se už prezentoval jako pilot vojenské stíhačky; je zdatný v různých bojových uměních; je mistrem v judu; umí jezdit na koni, rybaří a koupe se ve studených sibiřských řekách (na fotkách je u podobných činností většinou vyfocený s odhaleným hrudníkem); dokáže se pomazlit s tygrem i medvědem (pokud tato zvířata dostala předtím injekci na uspání); zachraňuje lidi v letadle před zuřícím ohněm; potápí se; dokáže řídit rychlé závodní automobily; rozumí archeologii, biologii, zpěvu i krasobruslení; jak předvedl naposledy, je i báječný hokejista. Dokáže dokonce uspořádat olympiádu. A zmasakrovat civilisty v druhé čečenské válce. Ukradl v březnu Ukrajině Krym a to samé provede s dalšími regiony.

V únoru si český prezident Miloš Zeman pochvaloval setkání s Vladimirem Putinem na olympiádě v Soči. Myslel to skutečně vážně? Nebo je to jen neschopnost pochopit, jak si ruská hlava státu s ostatním světem hraje a jak jim pohrdá?

V roce 1786 napsal německý spisovatel Gottfried August Bürger knihu „Podivuhodné cesty po vodě i souši, polní tažení a veselá dobrodružství Barona Prášila, jak je vypravuje při víně v kruhu přátel“. Podle internetové encyklopedie Wikipedie, je tato kniha „abnormálně přetvořená realita, která je sice nemožná, ale ve vyprávění barona Prášila se zdá být normální a opravdová“. Nevíme, zda Putin toto známé dílo zná, ale Prášilem tohoto století je zcela jistě. Bohužel hodně nebezpečným.