vojáci británie

vojáci británie Zdroj: Profimedia

Vojáci všech stran dělají někdy zvěrstva. Jenom v demokracii se o tom ale smí mluvit

Britské úřady prošetřují fotografie, na nichž pózuje příslušník pozemního útvaru Královského letectva (RAF) s tělem mrtvého afghánského povstalce. Podle zpravodajského serveru BBC byli v této souvislosti již dva vojáci postaveni mimo aktivní službu.

Válka znamená zvěrstva a to vždycky a dopouštějí se jich nakonec všechny zúčastněné strany. Ať jsou to „hodní“, nebo „zlí“. Podle klasické morálky existuje něco, čemu se říká „spravedlivá válka“. Napadený se může bránit, je možné přispět napadenému na pomoc a podobně. Problém je v tom, že žádná bomba není přesná a žádný voják není robot. Válka znamená civilní oběti, oběti nevinných, to, že vojáci po všech těch hrůzách zvlčí a že je třeba v zájmu vítězství zamlčovat pravdu a lhát.

Spojenci vypálili Drážďany, Američané zničili Hirošimu a Nagasaki, sovětští vojáci kradli a znásilňovali. I ti, které dějiny považuj za „hodné“, se dopouštěli činů, které se do čítanek raději nedostanou, protože jsou do příběhy dost demoralizující. Druhá strana, která se v nějaké podobě po své zasloužené porážce otřepe, to časem použije.

Teď mají máslo na hlavě Britové. Fotografie údajně pořízené v září 2012 po útoku bojovníků Talibanu na Camp Bastion, hlavní základnu Britů v Afghánistánu, ukazují vojáka, který se vztyčeným palcem klečí u zkrvavené mrtvoly afghánského povstalce. Podle ČTK se obrázek se poprvé objevil na serveru Live Leak. Britské ministerstvo obrany ho prý zaznamenalo minulý měsíc a okamžitě pověřilo vojenskou policii zahájením vyšetřování. Mluvčí RAF uvedla, že v jednotce panuje nulová tolerance vůči zneuctívání těl mrtvých protivníků. Tento případ prý bude posuzován velmi přísně.

Během útoku na Camp Bastion v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu zemřeli dva američtí vojáci. Povstalci zničili také šest amerických stíhaček. V době napadení sloužil na základně i britský princ Harry.

Na konci dubna uplynulo deset let od doby, kdy svět šokovaly fotografie, na nichž američtí vojáci týrají a sexuálně ponižují irácké vězně ve věznici Abú Ghrajb poblíž Bagdádu. Vláda tehdejšího prezidenta George Bushe mladšího se pak dostala pod ostrou kritiku a odhalení praktik amerických vojáků také zesílilo hlasy volající po odchodu Američanů z Iráku. Z týrání bylo usvědčeno a odsouzeno jedenáct vojáků, nejpřísnější, desetiletý trest dostal desátník Charles Graner. Jedním ze symbolů týrání vězňů se stala vojínka Lynndie Englandová, která dostala tři roky.