Klára Samková  si s Tomiem Okamurou rozumí

Klára Samková si s Tomiem Okamurou rozumí Zdroj: Profimedia.cz

Klára Samková odchází z čela kandidátky Úsvitu. Kvůli podezření z podvodu

O podezření, které odhalil Český rozhlas minulý týden, jsme již v souvislosti s Klárou Samkovou informovali. Od České spořitelny koupila Samková pohledávku, přičemž zdánlivě její peníze byly ve skutečnosti samotného dlužníka České spořitelny. ČTK nyní potvrdil stranický zdroj, že advokátka kvůli tomuto podezření jakožto lídryně kandidátky Úsvitu končí.

Advokátka tak přenechala své vedoucí postavení Úsvitu stranické dvojce, Romanu Škrabánkovi. Okamura tak ztratil své největší eso, díky němuž byl částí svých příznivců podroben nemalé kritice. Samkovou Okamura vždy bránil, vysvětloval její neromský původ a dokonce na adresu jejího bývalého manžela pronesl památnou větu „Její manžel byl v minulosti Rom“. Ještě předminulý týden ve středu se Samková prezentovala na debatách v souvislosti s volbami do EP jako vážená kandidátka, kvůli podezření z podvodu však Samková dneškem končí, ačkoliv volební kandidátky jsou již vytištěné a rozeslané.

 

Hnutí Úsvit se v poslední době potýká s nemalými komplikacemi v oblasti lidských zdrojů. Za zmínku stojí například problémy místopředsedy Jaroslava Nováka zvaného Večerníčka, který sice jako svůj odchod ze strany uvedl rodinné důvody, nicméně nabízí se zde souvislost s exekucemi, které jsou na něj uvaleny. O případu Večerníčka informuje šířeji aktuální číslo Reflexu. Ani Okamura se v poslední době nevyhnul potížím, vyšly totiž najevo nesourodé finanční machinace mezi účtem Úsvitu a jeho vlastním. I o tomto případu Reflex podrobně informoval.

 

 

Podle serveru iDnes.cz Okamura za svou někdejší favoritkou stojí dál, věří, že se nedopustila ničeho nezákonného. Nabídl jí čas na rozmyšlenou do pondělí, poté by ji z kandidátky vyškrtl sám. Advokátka se však rozhodla pro odchod již nyní.

 

Samková uvádí, že načasování údajné kauzy o jejím podvodu má jasný důvod, tedy diskreditovat Úsvit v blížících se volbách do Evropského parlamentu. Volby proběhnou za 14 dní, což je podle Samkové doba, během níž se nemůže z podezření nijak očistit, ani jej nelze prokázat.