Klára Samková

Klára Samková Zdroj: Dan Materna / MF Dnes / Profimedia.cz

Klára Samková vs. Česká spořitelna

V úterý 6. května vypustil web Českého rozhlasu zprávu, v níž tvrdí, že získal dokumenty dokazující podvod Kláry Samkové, jehož se měla dopustit v souvislosti s odkupem dluhu od České spořitelny. Podle informací Českého rozhlasu však peníze, kterými lídryně Úsvitu do euroboleb dluh odkoupila, nebyly její vlastní – ve skutečnosti použila prostředky subjektu, který pohledávku spořitelně dlužil.

Pravý původ peněz, který Česká spořitelna chtěla znát, se tak banka nedozvěděla – Samková se tvářila, že prostředky jsou její vlastní, byť z dokumentů, který má údajně Český rozhlas k dispozici, vyplývá něco jiného – a sice fakt, že banka nevědomky prodává pohledávku samotnému dlužníkovi, který ji už delší dobu nesplácel.

Sublima, společnost s ručením omezeným, patří od roku 2011 energetické skupině Komterm, která vlastní její stoprocentní podíl. Tato firma si půjčila od České spořitelny 30 milionů korun, splatila však pouze devět milionů, poté se splátkami přestala. Pak přišla na řadu role advokátky Samkové – ta koncem minulého roku nabídla bance již zmiňovaný odkup pohledávky, což banka odsouhlasila. Pro iDnes.cz se vyjádřil Pavel Chalupa, který transakci mezi Českou spořitelnou a Klárou Samkovou obstarával, že by jej „ani ve snu nenapadlo“, že by Samková chtěla pohledávku odkoupit pro někoho jiného. „…protože jsem myslel, že také obchoduje s pohledávkami jako jiné advokátní kanceláře, které si koupí pohledávku, a pak ji dál vymáhají a řeší,“ uvádí Chalupa.

Úsvit nyní bude řešit, jak postupovat – vzhledem k tomu, že kandidátky jsou již vytištěné a připravené, a Samková je jejich číslem jedna, mohlo by mít její případné vyškrtnutí z kandidátky pro Úsvit neblahé následky (již nyní nevychází z předvolebních průzkumů nijak slibně – poslední průzkum agentury STEM přisoudil Úsvitu stejně jako Zeleným, 2 procenta). Okamura vyjádřil Samkové podporu, pro iDnes.cz se vyjádřil, že její jednání není trestné.