Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Profimedia.cz

Putin vyzval separatisty k odkladu referend na východě Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval ukrajinské separatisty, aby odložili referenda o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti plánovaná na tuto neděli. Prohlásil, že radikálové by tento krok měli odložit na pozdější dobu, až pro něj budou vytvořeny podmínky. Šéf Kremlu rovněž vybídl Kyjev, aby bezodkladně zastavil vojenské akce na východě a jihu Ukrajiny.

Klíčem k ukončení ukrajinské krize je podle ruského prezidenta přímý dialog mezi vzbouřenci a kyjevskou vládou. Odpovědnost za nynější vyhrocenou situaci podle Putina nesou ti, kdo v únoru v Kyjevě zorganizovali státní převrat. "Situace se vyvíjí podle toho nejméně příznivého scénáře," varoval prezident.

Rusko má podle Putina zájem na tom, aby byla ukrajinská krize vyřešena co nejdřív, a to s přihlédnutím k zájmům všech Ukrajinců a bez ohledu na region, v němž žijí.

Putin dnes komentoval situaci v sousední zemi po rozhovoru s šéfem Organizace pro bezpečnosti a spolupráci v Evropě (OBSE) Didierem Burghalterem. Švýcarský politik po jednání oznámil, že OBSE v nejbližších hodinách navrhne "cestovní mapu" řešení ukrajinské krize. Návrh předá všem čtyřem stranám, které se zúčastnily dubnové ministerské konference o Ukrajině, tedy kromě kyjevského vedení i Rusku, Evropské unii a Spojeným státům.

Putin v reakci na Burkhalterova slova novináře ujistil, že Moskva vynaloží maximum úsilí k vyřešení ukrajinské krize. K mezinárodním snahám o uvolnění situace podle prezidenta Rusko zaujme "co nejpozitivnější postoj".