Stanislav Gross

Stanislav Gross Zdroj: Česká televize

Nepodařená zpověď expremiéra Stanislava Grosse byla jen dalším zastíracím manévrem

Nedávný pokus bývalého předsedy vlády Stanislava Grosse o „zpověď“, který jsme mohli vidět v České televizi, skončil fiaskem. Viděli jsme člověka, který se jakoby loučí se světem, bilancuje a snaží se veřejnosti o sobě něco pěkného říct. Nepodařilo se.

Životní pouť Stanislava Grosse po jeho odchodu z politiky totiž připomíná gangsterský příběh. Za 20 milionů koupil od svého přítele akcie, na něž si půjčil od firmy z pražského polosvěta. O půl roku později akcie prodal a získal téměř 90 milionů korun. Jen největší naiva si může myslet, že v těch zázračných transakcích nešlo o legalizování výpalného za služby spojené například s přidělováním dotací a za „politickou“ podporu v byznysu jiných.

Podivné a dodnes nevysvětlené zůstává i jeho angažmá v někdejších obchodech současného ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Když se totiž před 15 lety v politických kruzích řeklo Babiš, zazněla jako ozvěna jméno Gross. A vždy šlo o velké peníze.

Poslední Grossovu televizní zpověď proto nejde označit za nic jiného, než jako další ze série zastíracích prohlášení, o které ho navíc nikdo nežádal.

obálka 19obálka 19 | ReflexVelkou analýzu politického i osobního života expremiéra Stanislava Grosse čtěte v novém vydání Reflexu, který vychází už ve středu 7. května.