Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia.cz

Nejvyšší ceny na světě mají ve Švýcarsku, nejnižší v Egyptě

Před několika dny zveřejněná studie Světové banky, která sídlí ve Washingtonu, ukázala, že nejvyšší ceny mají ve Švýcarsku, naopak nejlevněji má být v Egyptě. Kompletní údaje z téměř 180 zemí světa vycházejí z údajů za rok 2011. Studie v případě cen porovnávala kupní sílu a skutečné výdaje obyvatel jednotlivých států.

V první desítce nejdražších zemí je po Švýcarsku toto pořadí: Norsko, Bermudy, Austrálie, Dánsko, Švédsko, Japonsko, Finsko, Lucembursko a Kanada. Takže hned šest zemí z Evropy, z toho čtyři skandinávské. USA, které jsou pořád největší ekonomikou světa, jsou v cenách až na 25. místě.

Nejnižší ceny byly pak zaznamenány v Egyptě, Pákistánu, Barmě a Etiopii. Odborníci přitom upozorňují, že ceny, které znají z Egypta zahraniční turisté, mnohonásobně překračují ty, za které nakupují domácí obyvatelé.

Studie také říká, že co se týče hrubého domácího produktu, tak čínská ekonomika byla v roce 2011 na 87 procentech velikosti Spojených států, zatímco v roce 2005 byla pouze na 50 procentech.

Země s největšími příjmy na obyvatele pak byly Katar, Macao, Lucembursko, Kuvajt a Brunej. Naopak menší příjem než 1000 dolarů na rok byl v Malawi, Mozambiku a Libérii.

Raketově přitom roste globální produkce ve světě. Mezi lety 2005 až 2011 se zvýšila o 29 procent.