Vláda

Vláda Zdroj: ČTK

100 dní vládnutí: Sobotkův kabinet dostal v průzkumu horší trojku

Prvních 100 dní vládnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) oznámkovali lidé podle průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi horší trojkou. Nejkritičtější byli k nakládání s veřejnými prostředky. Nejlépe byl hodnocen příklon k proevropské politice, uvedl dnes v Otázkách Václava Moravce ředitel společnosti Bronislav Kvasnička.

Sobotka v pořadu hájil práci svého týmu s tím, že velkým zásahem do agendy vlády byla situace na Ukrajině spolu s ruským zásahem na Krymu. Obraz kabinetu prý také poškodily důsledky kroků předchozích vlád, například půlmiliardová pokuta kvůli údajně předraženému zajištění audiovizuální techniky pro české předsednictví EU firmou Promopro.

Spokojeno bylo podle průzkumu s dosavadním postupem plnění slibů vládních stran 42 procent dotázaných, polovina respondentů byla nespokojena. Kritičtí byli podle očekávání příznivci nevládních stran.

Nejlépe byla podle průzkumu vláda hodnocena za prosazování zájmů ČR v EU a NATO, kde čtyři procenta dotázaných dokonce dala vládě jedničku. Nejčastěji čtyřkou nebo pětkou ohodnotili lidé vládní boj s korupcí, který takto ohodnotilo celkem 44 procent procent dotázaných. Téměř polovina respondentů pak nejhorší známky dala vládě za hospodaření s veřejnými penězi.

Sobotka v této souvislosti uvedl, že se chystá zákon o prokázání původu majetku, který by ministerstvo financí mělo předložit vládě nejpozději v červnu v rámci novely zákona o dani z příjmů. Premiér uvedl, že zatím nebyl důvod někoho postihovat za nedodržení termínů a řešit takový problém "na koaliční úrovni a v personální rovině".

Spolu s novelou o daních příjmů má ministerstvo v čele s Andreje Babišem předložena také novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která má zavést sníženou desetiprocentní sazbu DPH na léky, knihy či dětské pleny, pokud to umožní Evropská komise. Pokud by se toto snížení v případě plen nezdařilo, musela by to vláda řešit v rámci zvýšení odpočitatelné položky pro rodiče s malými dětmi. Další sníženou sazbu DPH podle průzkumu TNS Aisa podporují tři čtvrtiny dotázaných.

Za dobrou pak podle průzkumu považuje celkovou politickou situaci pouze 22 procent dotázaných, což Kvasnička označil za standardní obraz nespokojené české veřejnosti. Za špatnou pokládají situaci tři čtvrtiny dotázaných.

Průzkum provedla společnost TNS Aisa ve dnech 22. až 27. dubna mezi 1200 respondenty.