Tibet

Tibet Zdroj: Profimedia.cz

V Norsku, stejně jako v Česku, se přou o Tibet. Norové označili svoji vládu za zbabělou

Tibetský dalajlama bude v Norsku od 7. do 9. května na návštěvě. Na rozdíl od minulosti jej ale kvůli nátlaku Číny tentokráte nepřijme nikdo z členů vlády. Podle průzkumu to veřejnost této skandinávské zemi považuje za nesprávné a zbabělé. Informují o tom norská média.

Situace je tak velmi podobná tomu, co se odehrává v posledních dnech v České republice. Pikantní ale na Norsku je, že právě v jeho hlavním městě Oslu, byla před čtvrtstoletím, tedy v roce 1989, udělena dalajlamovi Nobelova cena míru.

Tehdy se tibetský vůdce setkal i s králem Olafem V. a premiérem Janem Sysem. Jenže časy se mění. Také Norsko, které se vždy pyšnilo nesmlouvavou ochranou lidských práv, se bojí, aby setkáním s dalajlamou neohrozilo své obchodní vztahy s Čínou, které se loni dostaly na svůj zatímní vrchol.

Svein Melby, expert na mezinárodní otázky, označil postup kabinetu za „nebezpečný precedens, který oslabuje právo suverénního státu rozhodovat o tom, s kým by se kdo mohl setkat“. Podle něj tím mezinárodní pověst Norska utrpí.

Ještě daleko kritičtější jsou samotní Norové. Podle průzkumu, který zveřejnil deník Verdens Gang, si 60 procent Norů myslí, že někdo z vlády by měl dalajlamu přijmout a 50 procent odmítnutí dokonce označilo za zbabělý postup.