Afghanistan

Afghanistan Zdroj: ČTK

Gigantické sesuvy půdy zabily v Afghánistánu přes 2000 lidí

Přírodní katastrofa velkých rozměrů postihla hornatou afghánskou provincii Badachšán. Po pátečních sesuvech půdy, kdy se podle dostupných informací utrhla celá hora, zemřelo více než 2000 lidí. V této části země přitom není dostupná těžká technika, která by si nánosy bahna a kamení poradila.

Po vydatných deštích zasáhly sesuvy půdy několik vesnic. Obec Hargu, kde žilo kolem tisícovky lidí, zmizela z povrchu země. Celkem bylo zničeno kolem 500 domů, další stovky byly vážně poškozeny.

První sesuv půdy přišel již ve čtvrtek, další v pátek. Vesničané tehdy v panice opouštěli své domovy, aby zachránili osobní věci a dobytek. Pak přišel největší sesuv, který z nich většinu doslova pohřbil pod masou bahna, písku a kamení.

V těchto hornatých a chudých částech Afghánistánu, které jsou vůbec nejodlehlejší v celé zemi, není k dispozici žádná těžká techniky, například buldozery. Místní obyvatelé, policisté a záchranáři vyhrabávají těla holýma rukama. Guvernér provincie Badachšán Šáh Waliulláh Adíb agentuře AP řekl, že stroje nemají žádné a postrádají i obyčejné lopaty.

Právě proto je zcela nepochopitelné, že odmítl požádat o pomoc americké vojenské jednotky, které jsou dislokovány v blízkosti.

Provincie Badachšán se nachází na hranicích s Tádžikistánem, Čínou a Pákistánem.