Berlusconi

Berlusconi Zdroj: Profimedia.cz

Berlusconi nastupuje na prospěšné práce, bude pomáhat lidem s demencí, hledá se pro něho využití

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi nastupuje 9. května na veřejně prospěšné práce, na které ho za daňové podvody poslal soud. Bude v katolickém domově nedaleko Milána pomáhat seniorům, kteří trpí demencí a Alzheimerovou chorobou.

Jak sdělil ředitel Paolo Pigni z organizace Fondazione Famiglia Sacra v Cesano Boscone, kde bude Berlusconi působit, expremiér přijde jednou za týden na čtyři hodiny a bude pomáhat s dopoledními aktivitami, které zahrnují čtení, hraní, psaní a pohybová cvičení. Co ale přesně bude dělat, prý ředitel ponechává na expremiérovi, který je také v poměrně vysokém věku, protože mu je 77 let.

Berlusconi nešel do vězení proto, že italské zákony v podobných případech u lidí na 70 let umožňují alternativní tresty.

Je sice pořád vůdcem pravicové strany Forza Italia!, nesmí ale zastávat žádné volené funkce, ani kandidovat ve volbách. Musel proto opustit i své místo v Senátu. Snaží se ale upoutat na sebe před volbami do Evropského parlamentu pozornost. Kandiduje za něj například vnučka někdejšího fašistického vůdce Alessandra Mussoliniová. 

Problém si ale Berlusconi vytvořil tím, že rozhodnutí soudu, aby vykonával veřejně prospěšné práce, označil za „směšné nejenom pro mě, ale i pro celou zemi“. To by mohlo vést až k dalšímu soudnímu řízení.