Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

V Oděse se střetli stoupenci a odpůrci Kyjeva a Moskvy, Rusko žádá schůzku Rady bezpečnosti

V centru Oděsy na jihu Ukrajiny dnes vypukly srážky mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty. Podle serveru BBC News, odvolávajícím se na místní média, jsou prý slyšet výbuchy a výstřely, létají kameny, na asfaltu je vidět krev. Policie se pokouší rozdělit oba tábory, raněných je však už více než deset.

"Stoupenci Ruska napadli účastníky pochodu za jednotnou Ukrajinu," napsala ukrajinská agentura Unian; na počátku pochodu prý byl průvod fotbalových fanoušků, k nimž se přidali i lidé s ukrajinskými vlajkami v rukou. Po zpěvu ukrajinské hymny však na průvod zaútočili mladíci s baseballovými pálkami. Do rvačky se pak zapojilo několik tisíc lidí. "Je již více než deset raněných, zkrvavělé lidi odvádějí z davu," dodala.

Naopak podle ruské agentury ITAR-TASS "masové nepokoje v centru Oděsy vyprovokovalo asi 1500 radikálně naladěných stoupenců kyjevského režimu a fotbalových 'ultras'". Zamaskovaní radikálové z Pravého sektoru prý skandují "Sláva Ukrajině!" a "Smrt nepřátelům!". Střetli se však s aktivisty, protestujícími proti uchopení moci na Ukrajině, a žádajícími vyhlášení referenda o federalizaci země a povýšení ruštiny na úřední jazyk.

Ranění jsou podle ITAR-TASS na obou stranách a i mezi policisty, kteří se pokoušejí rozdělit znesvářené tábory. Na ulici začínají vyrůstat barikády.

Kvůli pátečnímu útoku ukrajinských jednotek proti proruským vzbouřencům ve východoukrajinském Slavjansku požádalo Rusko o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN. Oznámila to dnes agentura ITAR-TASS s odvoláním na ruského velvyslance u OSN.

Ukrajinskou operaci proti ozbrojeným separatistům na jihovýchodě země označuje Moskva za "kárnou operaci" kyjevské vlády, kterou neuznává, proti civilistům, kteří byli nuceni vzít ke své obraně zbraně do rukou.

Boje u Slavjanska si podle dosavadních zpráv vyžádaly nejméně dva mrtvé vojáky při sestřelení dvou vrtulníků. Vzbouřenci připouštějí tři padlé a také hlásí dva mrtvé civilisty. Kyjev hovoří o "protiteroristické operaci" a obviňuje Rusko z podpory vzbouřenců.