Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

Na Ukrajině už vypukla malá válka, země se postupně rozpadá, Západ jen přihlíží

Na východní Ukrajině se bojuje, země směřuje k rozvratu, kyjevská vláda němá situaci zjevně pod kontrolou. Přitom koncem května se mají uskutečnit volby, které za stávajícího stavu nemohou být regulérní, protože v některých částech je bude provázet silný bojkot proruských sil.

Ukrajinské vládní jednotky dnes zahájily útok na proruské separatisty ve východoukrajinských městech Slavjansk a Kramatorsk. Ministr Arsen Avakov to uvedl na svém facebookovém účtu. Podle něj už ukrajinská armáda dobyla zpět některá kontrolní stanoviště separatistů. Avakov také potvrdil, že členové proruských milicí zaútočili na armádní helikoptéry. Zemřel při tom jeden pilot, další tři lidé jsou zraněni.

O vládní ofenzivě ve Slavjansku brzy ráno informovali také separatisté, zprávy však dlouho nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů a oficiální vyjádření úřadů nebylo k dispozici. Podle agentury AP se kolem města ozývala střelba a výbuchy, reportérka BBC však uvedla, že žádné ozbrojené střety nezaznamenala. Operaci vládních jednotek nicméně později potvrdil ministr Avakov.

Akce je zaměřena na osvobození rukojmích, separatisté musejí složit zbraně a opustit obsazené administrativní budovy, uvedl Avakov. Podle něj armáda, jednotky ministerstva vnitra a Národní garda Slavjansk obklíčily a ovládají devět kontrolních stanovišť.

Jeden z vůdců povstalců a samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov ruské agentuře Interfax ale řekl, že jeho lidé sestřelili dva vrtulníky, přičemž jeden pilot byl zabit a druhý zajat. Podle Avakova použili separatisté proti ukrajinským silám těžké zbraně včetně granátometů a ručních protileteckých střel.

Ve Slavjansku vzbouřenci podobně jako v dalších městech na východě Ukrajiny ovládají klíčové úřady a navíc už týden zadržují skupinu inspektorů OBSE, včetně jednoho podplukovníka české armády.

Agentura RIA Novosti oznámila, že nad městem krouží vrtulníky a separatisté varovali více než 100 000 obyvatel města prostřednictvím sirén a kostelních zvonů před útokem. V centru Slavjansku je ale klid, tvrdí naproti tomu agentura ITAR-TASS. Avakov občany Slavjansku varoval, aby nevycházeli ven.

Ukrajinské ozbrojené síly mají bojovou pohotovost. Jenže proruští ozbrojenci ještě ve středu na východě země ovládli další dvě města.