Noviny

Noviny Zdroj: Profimedia.cz

Svoboda tisku ve světě klesá, Česko je v rámci EU na jedenáctém místě

Svoboda tisku ve světě se loni ocitla na nejhorší úrovni za poslední desetiletí. V dnes zveřejněné zprávě o stavu médií to uvedla americká nevládní organizace Freedom House (FH). Česká republika je v kategorii svobodných zemí na 27 místě, předběhlo ji deset států.

Největší míru svobody si média užívají v Nizozemsku, Norsku a Švédsku, které na žebříčku FH zaujaly první pozici. Mezi premianty patří i Belgie s Finskem na čtvrté příčce a Dánsko, Island, Lucembursko se Švýcarskem, kterým připadlo šesté místo. Před sedmadvacátým Českem skončily z unijních států ještě Estonsko s Irskem (15. místo), Německo (18. místo) a Portugalsko (22. místo).

Česká republika, která se o 27. post dělí s Bahamami a karibským ostrovním státem Svatý Kryštof a Nevis, předčila mimo jiné Rakousko s USA (30. místo), Francii (33. místo) či Slovensko s Británií (36. místo). V rámci evropského hodnocení zaujalo Česko 18. příčku.

Žebříčku tradičně vévodí skandinávské státy a Nizozemsko s Belgií, nejhůře je na tom Severní Korea, Uzbekistán či Turkmenistán. Z evropských zemí dopadlo nejhůře Bělorusko, skončilo na 193. místě ze 197 hodnocených států a oblastí.

Ve srovnání s loňskou zprávou za rok 2012 se pozice Česka nezměnila, nyní však Praha získala o jeden klasifikační bod více, nově jich má 20. Pro srovnání, první trojice mediálně nejsvobodnějších zemí má bodů o polovinu méně, nejhorší KLDR naopak 97. Teoreticky nejlepší hodnocení by byla nula, což by znamenalo totální svobodu médií, nejhorším číslem by byla stovka.

Z unijních zemí dopadly nejhůře Itálie (64. místo), Maďarsko (71. místo), Bulharsko (78. místo), Chorvatsko (83. místo), Rumunsko (84. místo) a Řecko (92. místo). Tyto státy hodnotí FH pro práci médií jako částečně svobodné.

Podle institutu Freedom House žije v zemích, kde smějí média svobodně pracovat, jen každý šestý obyvatel světa. Naopak takřka polovina světové populace obývá "nesvobodné" regiony, kde novináři čelí přísným zákonům, obtížnému přístupu k informacím, politickému ovlivňování, pronásledování či vraždám. Situace se zhoršuje například v Rusku, Číně a Egyptě. Výtku si vysloužily i Ukrajina, Turecko či východní Afrika nebo USA. Ve Spojených státech se podle FH novináři potýkají zejména s tím, že jim vláda brání v přístupu k informacím s odkazem na bezpečnost státu.

Nelichotivý vývoj v podobě úpadku svobody tisku ve světě vysvětluje Freedom House mimo jiné potlačením nadějí na svobodný přístup k informacím, které přineslo takzvané arabské jaro. Během revolučního procesu se sice některé arabské země zbavily autoritativních vládců, nové režimy však uvolnění nepřinesly. FH v této souvislosti zmínil například Egypt či Libyi.