ČíNA

ČíNA Zdroj: Twitter.com

Čínské úřady prý začaly bourat velký kostel ve městě Wen-čou

Čínské úřady tento týden údajně zahájily ve městě Wen-čou demolici kostela, který se stal symbolem odporu proti potlačování křesťanské víry v zemi. Informoval o tom list The Daily Telegraph s odvoláním na svědky a aktivisty, kteří vládnoucí komunistickou stranu obviňují z "barbarské protikřesťanské kampaně".

Kostel v bohatém přístavu Wen-čou, který je označován za "Jeruzalém Východu", přitáhl pozornost médií počátkem tohoto měsíce, když po oznámení plánů likvidace kostela vytvořily tisíce křesťanů kolem jeho vchodu lidský štít. Věřící podle deníku The Daily Telegraph obviňují komunistické vůdce v provincii Če-ťiang, že nařídili razii proti kostelům a že se chystají zcela či částečně zničit nejméně deset z nich. Úřady to odmítají a tvrdí, že kostel ve Wen-čou porušil stavební předpisy. Demoliční čety začaly strhávat části kostela. "Viděl jsem před kostelem tři nebo čtyři bagry, které budovu bouraly, a za kostelem další tři nebo čtyři bagry. Jeden malý bagr prováděl demoliční práce také uvnitř stavby," vylíčil nejmenovaný svědek, podle nějž bylo kolem kostela rozmístěno rovněž asi 100 policistů.

Jeho výpověď se zdají potvrzovat fotografie zaslané listu The Daily Telegraph a umístěné na čínských sociálních sítích. Snímky, na nichž jsou zachyceny bagry, černé policejní dodávky, vojenská obrněná auta a členové bezpečnostních sil, ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Expert na náboženskou situaci v Číně Jang Feng-kang v nedávném rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že Čína by mohla předstihnout Brazílii, Mexiko a Spojené státy a stát se do roku 2030 zemí s největším počtem křesťanských věřících. Jang ale současně varoval, že se čínští křesťané musejí připravit na rostoucí potíže související s tím, jak se komunistická strana snaží zastavit sílící křesťanství v zemi.