„Láska nezná mezí. Bez ohledu na věk či pohlaví,“ snaží se nás přesvědčit ve svých fotografiích fotograf Braden Summers. Podle něj představují média homosexuální páry zcela neobjektivně bez špetky romantiky či souznění. Proto se rozhodl zhotovit fotografie, kde světu ukáže opravdovou krásu  homosexuálního vztahu.

„Láska nezná mezí. Bez ohledu na věk či pohlaví,“ snaží se nás přesvědčit ve svých fotografiích fotograf Braden Summers. Podle něj představují média homosexuální páry zcela neobjektivně bez špetky romantiky či souznění. Proto se rozhodl zhotovit fotografie, kde světu ukáže opravdovou krásu homosexuálního vztahu. Zdroj: Brandon Summers/boredpanda.com

Je každý rasista homosexuál se zálibou v snědých mužích?

Ku Klux Klan má problém. Prasklo, že jeho bývalého šéfa chytili v autě s černým homoprostitutem. Pro hlasatele nadřazenosti bílé rasy a podřazenosti černých opravdu velká ostuda. Dává však prostor k zamyšlení.

Rasová nenávist je čistě iracionální, a nechuť k nějakému etniku může vzniknout po konkrétní zkušenosti, ale ta nechuť není potvrzením, že ono etnikum je špatné. Jen jsme měli prostě problém na nepovedené reprezentanty onoho etnika. Tohle jsou celkem známé skutečnosti, a tak je v kontextu milostného dobrodružství šéfa Ku Klux Klanu třeba se znovu zamyslet nad tím, zda rasismus není jen obrana.

Představme si nevzdělaného příslušníka nižších tříd, kde je homosexualita odsuzovaná a exotičtí lidé divní čistě z intelektuální omezenosti těch sociálně neúspěšných lidiček. A ten příslušník nižší třídy, kterému v podstatě nezbývá v životě nic jiného než jeho stará a chabá hrdost na to, že je bílej, v sobě najednou kdesi v hlubinách své sexuality ucítí nutkavý chtíč po urostlém černochovi či v našich podmínkách Romovi. Ten bílý příslušník nižší třídy má sny, jak ho ten mohutný černoch souloží, běhá mu v hlavě, jaké by to asi bylo, ale zároveň je v té hlavě zcela jasně zakořeněn předsudek - homofobní i xenofobní. On si přece podobné touhy, jaké má, nesmí dovolit, ty jeho sny by ho správně neměly ani ve snu napadnout!

Podvědomá obrana je popření a zavržení, takže vnějškově takto potrefený jedinec začne hlasitě proklamovat homofobní a xenofobní postoje (aby nikoho ani náhodou nenapadlo, jak to má ve skutečnosti), a když je potřeba dostatečně nutkavá, dotáhne to často až na šéfa nějakých neonacistů či rasistů jako KKK. Ovšem když je tma a on si myslí, že ho nikdo nevidí...

Takže nakonec otázka k zamyšlení: Neměl by stát na náklady daňových poplatníků zaplatit vůdcům tuzemských neonacistů nějakého romského prostituta? Možná by je pak jejich xenofobie přešla.