Svět pražských taxikářů v obrazech

Svět pražských taxikářů v obrazech Zdroj: Pavel Hofman

Kolik procent pražských taxikářů krade?

Tuhle otázku jsem si položil v článku o typologii pražských taxikářů, a dospěl jsem k překvapujícímu závěru: Je to sotva pět, spíš ale jenom tři procenta.

Je ustáleným rčením, že novináři lžou a pražsští taxikáři kradou. Tento předsudek je tak silný, že se na Internetu po vraždě dvou pražských taxikářů objevily naprosto nechutné diskusní příspěvky. Lidé se zavražděným posmívali - že to mají za to, jak okrádají zákazníky - a zhusta se objevovaly názory, že si vlastně příslušníci takového řemesla za podobný osud můžou sami.

Prohovořil jsem několik hodin s pražskými taxikáři a pokusil se dát dohromady materiál, který je nějak typologizuje a který říká, kdo za volantem taxi vás nejspíše okrade. Podle odhadu mých informátorů vyloženě cílevědomě krade tak pět, možná jen tři procenta pražských taxikářů. Ti jsou však kompletně zaměřeni na zahraniční klientelu a našince naloží v podstatě jen omylem nebo z nudy. Proto mají celosvětově špatnou pověst promítající se i do turistických průvodců. Ostatních devadesát pět procent taxikářů jsou obyčejní dělníci volantu - a jak tvrdí, aby si taxikařením vydělali na rozumné živobytí, tráví za volantem svého vozu třeba dvě stě osmdesát nebo tři sta hodin měsíčně.

obálka 18obálka 18|ReflexVíce se dočtete v tištěném Reflexu, který vychází 30. dubna - ale už teď můžu prozradit, že jsem spíše na straně těch poctivých taxikářů než na straně lidí, kteří paušálně nadávají na celý taxikářský cech.