Laura Janáčková

Laura Janáčková Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Jsem anděl porozumění i domina s bičíkem, říká sexuoložka a psycholožka Laura Janáčková

Známá sexuoložka a klinická psycholožka Laura Janáčková (48) vydala novou knihu, která je ojedinělá na našem trhu. Dílo „Život je boj“ nese podtitul „Praktický průvodce rakovinou pro nemocné a jejich blízké“ a je to první podobná publikace věnované onkopsychologii od českého autora.

„Praktické rady jsou podpořeny i zkušenostmi z osobních deníků a poznámek samotných pacientů. Téma je nanejvýš aktuální, protože v Česku takto onemocní zhruba každý třetí člověk. Každý z nás tedy máme ve svém okolí někoho, kdo právě bojuje s rakovinou a potřebuje nejen léčit tělo, ale i najít sílu na tento boj ve své duši,“ řekla Laura Janáčková Reflexu.

Jak ale jde dohromady to, že Janáčková radí lidem v oblasti sexu a partnerských vztahů a současně se odborně věnuje zvládání bolesti i onkologickým pacientům? Jaká je její cesta od otázek o velikosti penisu k smrtelně nemocným lidem?

„Pro někoho jsem domina s bičíkem, pro jiného anděl s porozuměním. To ale samozřejmě říkám s nadsázkou,“ říká Janáčková a dodává: „Klienti, kteří řeší životní partnerské krize, u mě najdou porozumění vycházející nejen z mé odborné erudice, ale též z osobní zkušenosti. Využívám u nich vlastní psychologické metody, jež vycházejí z onkologické praxe. Díky této zkušenosti mám jiný pohled na životní hodnoty.“

obálka 18obálka 18|ReflexVelký rozhovor se známou sexuoložkou a psycholožkou Laurou Janáčkovou čtěte v novém vydání Reflexu, které vychází ve čtvrtek 24. dubna.