Naše Stonehenge

Naše Stonehenge Zdroj: Pavel Hofman

JXD: Jihočeské Stonehenge funguje!

V mé celoživotní pouti za nejrůznějšími šarlatány, co tahají z lidí peníze a kážou bludy, jsem dorazil až do jihočeské vísky Holašovice a musel o sto osmdesát stupňů změnit názor.

Místní občan pan Václav Jílek zde totiž staví jihočeské megalitické stavby, a dokončen má dokonce i skutečně impozantní kromlech - kruh menhirů - s gigantickým menhirem centrálním. Když jsem studoval jeho dílo přes Internet, cákaly na mne z obrazovky kýble esoterického rosolu - takového toho sladce růžového, lepkavého a těžko smytelného. Tak jsme vyrazili odhalit podvodníka.

K mému neskrývanému údivu se ale z výletu nakonec vyklubala příjemná cesta za novou turistickou zajímavostí. Ona esoterická omáčka na webových stránkách je totiž jen doplňkem projektu. Jeho jádrem je pan Jílek, který na vlastním pozemku a za nemalé náklady, které platí ze svého, staví pro lidi něco hezkého a zajímavého. Což je dnes skoro zázrak.

Velkou reportáž o jihočeském stonehenge naleznete v tištěném Reflexu, ale její pointu napovím už zde: Psychotronici obvykle jen mávají rukama a lžou, skutek utek. Pan Jílek sice občas o psychotronice promluví taky, ale to důležité jsou desítky, a dnes už možná stovky tun kamenů, které nechal postavit.

obálka 18obálka 18|ReflexCelou reportáž najdete v časopisu Reflex, který vychází ve čtvrtek 24. dubna.