Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: profimedia.cz

Předseda ODS Petr Fiala bojuje s Babišovou redakcí MF Dnes

Šéf ODS Petr Fiala se dostal do veřejného sporu s deníkem MF Dnes, který patří jeho kolegovi z Poslanecké sněmovny, ministrovi financí a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Fiala si stěžuje, že se s redakcí dohodl na zveřejnění článku, jenže ten byl z novin vyřazen a jeho text byl pak „zneužit“ pro jinou zprávu novin.

„Považuji podobné jednání za neseriózní. Pochopil bych, že někdo nezařadí můj text do novin, to se stává, i když jsme s redakcí předtím udělali dohodu, že článek otisknou v úterním vydání 22. dubna. Jenže materiál byl z MF Dnes vyhozen a pak z něj byly použity věty, které byly zcela vytrženy z kontextu. Navíc jsem poskytl MF Dnes exkluzivní informace o počtu členů ODS, ale můj komentář se vyřazením textu změnil v něco úplně jiného. Jsou to podivné praktiky, proti kterým se musím postavit, i když to výhodné pro mě jistě nebude. Nechápu takovéto jednání,“ řekl Fiala pro Reflex.cz.

Co se vlastně stalo? Zde je popis události:

Minulý pátek v 10:20 dopoledne byl redakci MF Dnes nabídnut článek Fialy k výročí ODS s příslibem, že v tomto textu bude zveřejněno také aktuální číslo o velikosti členské základny a šéf občanských demokratů to kromě jiných věcí i okomentuje. Redakce následně potvrdila, že má o text zájem a že vyjde v úterý 22. dubna. Na velikonoční pondělí požádal redaktor deníku o naprosto přesné číslo současného počtu členů ODS, protože píše zprávu, která vychází právě z textu Petra Fialy. V pondělí, v 17:42, z redakce MF Dnes napsali tiskové mluvčí strany, že článek Fialy nepoužijí do rubriky Názory.

„S médii se nebojuje, říká jedna stará poučka pro politiky. Byla ovšem řečena v době, kdy se sice už psalo leccos, ale ještě se držela základní pravidla hry. Zde byla překročena. A jiná pravda říká, že když jde o hodně, má se bojovat i tehdy, když hrajete se špatnými kartami. Proto jsem šel do politiky a proto ani jednání Mladé fronty Dnes nepřejdu mlčením, i když zde není, co získat,“ dodává Petr Fiala ve svém dnešním textu pro web Echo24.cz.