Korea

Korea Zdroj: Profimedia

Přepis komunikace z korejského trajektu: Posádka se bála evakuovat studenty, ti pak zemřeli

Poslední zaznamenaná komunikace mezi členem posádky jihokorejského trajektu MS Sewol a dispečerem lodní dopravy, odhalila paniku a nerozhodnost, která podle všeho vedla ve středu 16. dubna k úmrtí stovek mladých lidí.

Posádka se zjevně bála evakuovat stovky cestujících, protože si nebyla jista, že je pak někdo ze studené vody zachrání. Voda měla totiž pouze 12 stupňů a šance na přežití tak byla malá. Navíc posádka netušila, zda po evakuaci bude někdo schopen cestující z moře, kde byly i silné proudy, rychle zachránit. Zde je přepis komunikace mezi lodí a dispečerem, který byl zveřejněn v neděli:

Dispečer: „Prosím jděte ven, nechte pasažéry, ať si obléknou záchranné vesty a více oblečení.“

Člen posádky: „Pokud tento trajekt evakuuje pasažéry, bude je schopen někdo zachránit?"

Dispečer: „Zařiďte, aby měli plovací kruhy a dejte je mimo loď.“

Člen posádky: „Pokud tento trajekt evakuuje pasažéry, budou ihned zachráněni?“

Dispečer: „Nenechte je odejít bez plovacích kruhů. Neznáme podrobně situaci. Váš kapitán by měl udělat konečné rozhodnutí a rozhodnout, jestli evakuujete pasažéry, nebo ne.“

Člen posádky: „O tom nemluvím. Ptal jsem se, zda, jestli je evakuujeme nyní, tak budou ihned zachráněni?"

Kapitán tak byl podle všeho postaven před neřešitelnou situaci. Buď pošle cestující do vody, kde by rychle přišli o život, nebo riskovat a nechat je v potápějícím se trajektu a doufat, že loď se nepotopí tak rychle a dorazí pomoc.

Na palubě bylo celkem 467 lidí, z toho 339 dětí a učitelů ze školy Danwon z města Ansan. Zachráněno bylo pouze 174 cestujících.