Kvitová

Kvitová Zdroj: Profimedia

Kvitová poslala tenistky do finále Fed Cupu

České tenistky postoupily potřetí za čtyři roky do finále Fed Cupu. Do boje o další trofej poslala výběr kapitána Petra Pály jednička týmu Petra Kvitová, která dnešní výhrou nad Robertovou Vinciovou 6:3, 7:5 přidala třetí, vítězný bod. Češky vedou nad obhájkyněmi titulu Italkami v Ostravě 3:0 a už se bude dohrávat jen čtyřhra. Tenistky přivítají v boji o titul doma Německo, hrát se bude nejspíše v Praze 8. a 9. listopadu.

Tenistky budou mít šanci navázat na vítězné ročníky 2011 a 2012 a celkově přidat osmý fedcupový titul. Prvních šest získal bývalý československý tým.

S Němkami má český tým pozitivní bilanci šesti výher a jediné porážky. V nedávné době tenistky vyhrály v roce 2010 v Brně i předloni ve Stuttgartu. Ve finále soutěže se oba týmy střetly v roce 1983 a Hana Mandlíková s Helenou Sukovou vyhrály.

Světová šestka Kvitová zvládla nelehký zápas s Vinciovou, která nahradila Saru Erraniovou. Italka byla v prvním setu dlouho lepší, ale wimbledonská vítězka z roku 2011 Kvitová odvrátila všech devět brejkbolů, kterým v sadě čelila.

Rozhodující pro vývoj prvního sadu byla desetiminutová sedmá hra. Kvitová postupně "ustála" šest brejkbolů a game ukončila dvěma esy, která vždy potvrdilo jestřábí oko. Rozhozená Erraniová vzápětí věnovala Češce svůj servis i díky dvěma dvojchybám a Kvitová nabídnutou šanci neodmítla a set doservírovala.

Ve druhém setu Kvitová ztratila dvakrát výhodu brejku. Počtvrté vzala Vinciové podání na 6:5 a tentokrát se už o šanci nepřipravila. Sice při prvním mečbolu udělala dvojchybu, ale druhý proměnila esem a radovala se z postupu i 21. vyhrané dvouhry ve Fed Cupu.

V sobotu položila základ postupu Lucie Šafářová výhrou nad světovou jedenáctkou Erraniovou jasně 6:4, 6:1, Kvitová pak porazila ve formě hrající Camilu Giorgiovou 6:4 a 6:2.