Bavorsko

Bavorsko Zdroj: Profimedia.cz

Jakápak krize, v Horním Bavorsku téměř nemají nezaměstnané, jsou na tom nejlépe v EU

Jen něco více než 100 kilometrů od českých hranic se nachází území prosperity a téměř plné zaměstnanosti. Věc v současné Evropě nebývalá. V regionu Horní Bavorsko registrují nezaměstnanost pouhá 2,6 procenta. Informace zveřejnil Eurostat, statistický úřad EU.

V celém Bavorsku pak dosahuje nezaměstnanost jen 3,1 procenta. Pro srovnání: Například ve španělském regionu Andalusie, kde je situace katastrofální, je podle Eurostatu nezaměstnanost na tragickém čísle 36,3 procenta. Mezi hlavní centra Horního Bavorska patří Mnichov, Ingolstadt, Rosenheim či Freising.

Německu patří i další primát a to mezi městy. Freiburg, město v Bádensko-Württembersku, vykazuje nezaměstnanost 2,9 procenta, což je nejlepší výsledek vedle rakouského Salzburku. Paradoxně nejvyšší nezaměstnanost v Německu má hlavní město Berlín, což v případě jiných evropských metropolí bývá opačné.

Peter Driessen, šéf Hornobavorské obchodní a průmyslové komory k tomu na webu thelocal.de říká: „Nejsem překvapený, čísla de facto znamenají, že máme plnou zaměstnanost. Je vidět, že naše podniky jsou silné a konkurenceschopné. Zatímco jinde se o globalizaci hovoří, tak my se globálně dávno prosazujeme.“

Je zajímavé, že oblasti vysoké hospodářské prosperity v Německu i Rakousku jsou tak blízko hranic s Českou republikou.