Drony KLDR

Drony KLDR Zdroj: reprofoto ČT24

Závažné odhalení: Drony diktátorské Severní Koreje mají součástky i z Česka, tvrdí Soul

Ministerstvo obrany Jižní Koreje podrobně zkoumá tři malá bezpilotní letadla, která havarovala na jeho území koncem března. A přišlo s překvapivým zjištěním. Některé komponenty severokorejských strojů prý pocházejí z České republiky. Napsaly to noviny The Korea Times.

Proto jihokorejské ministerstvo obrany hodlá vytvořit mezinárodní tým, který podrobně letadla prozkoumá. „Máme důkazy, že stroje pocházejí ze Severní Koreje. Jsou složeny z komponentů mnoha zemí, včetně Japonska, Číny, USA, České republiky a Jižní Koreje. Loga výrobců a sériová čísla byla z komponentů ale vymazána. Budeme teď hledat přesvědčivé důkazy, co všechno bylo při konstrukci použito,“ řekl novinám vysoký úředník ministerstva.

Podle dostupných informací se letadla pokusila fotografovat hlavní město Soul a některá vojenská zařízení. Experti na armádní techniku si ale myslí, že se jednalo o „staré a špatně navržené stroje“. „Byly jako hračky. Pro průzkumné účely se však nemusí používat pouze pokročilá technika,“ uvedl pro jihokorejskou agenturu Jonhap Kim Hjong-jung, profesor kybernetické obrany na univerzitě v Soulu.

Výsledky šetření mají být známy v průběhu několika měsíců. Pak by se mělo ukázat, zda některé komponenty, které používá stalinistický režim v KLDR, jsou skutečně z České republiky.