Richard Falber

Richard Falber Zdroj: Profimedia

JAN JANDOUREK: Pan Falbr nás všechny poslal "někam"

V červenci v Evropském parlamentu nastane nezvyklá situace. Plat budou pobírat jak nově zvolení, tak i dosluhující europoslanci. Ti přitom do Štrasburku dorazí jen 1. července. Za jeden den v práci dostanou celou měsíční mzdu.

Richarda Falbra z ČSSD se na prima měsíční plat za jeden den zeptal Český rozhlas. Poslanec byl pobouřen. Tedy byl pobouřen tím, že se ho někdo odváží zeptat. „Já o tom nevím. To je vše, co vás zajímá. Jděte do prdele. Vás zajímají jenom peníze. Já o tom nevím, že mám v červenci plat,“ rozčílil se europoslanec.

Kolega z europarlamentu Jan Březina řekl: „To je perfektní, to se musím informovat. Nevím, jestli to tak bude." Když zjistil stav věcí, řekl, že v takovém případě mu svědomí nedovolí si peníze nechat pro sebe a věnuje je charitě.

Základní plat poslanců je necelých osm tisíc eur (asi 220 tisíc Kč).

Na Falbrově prohlášení není zvláštní to, že něco neví, nebo že říká, že to neví. Může to tak být, že mu to nikdo neřekl a že je mu to jedno. Pozoruhodná je hlavně ta reakce. Bývalý „táta pracujících“ možná své prohlášení považuje za lidové, ve skutečnosti ukazuje pohrdání lidmi. U odboráře to tolik nepřekvapí, protože s lidmi občas zacházejí jako s hmotou, kterou jen potřebují pro své účely. Jako když kdysi slavně vyrazili blokovat pražskou dopravu, protože zřejmě usoudili, že Pražáci jsou příčinou všeho zla v zemi.

„Vám jde jen o peníze,“ pravil teď Richard Falbr. To je dost klíčová věta. Jistě, protože to, co on považuje za své peníze, jsou naše peníze. Jako politik je dostává od lidí. Kdyby byl krejčí, může se ho ptát leda finanční úřad. Jenže on je volen lidmi. Tu otázku mu může položit kdokoliv, aby se neřeklo, že je to jen ambice drzých médií. Ale protože média položila otázku, kterou má právo položit kdokoli, už víme, kam pan Falbr poslal nás všechny.