Putin Obama

Putin Obama Zdroj: EPA

Ukrajinská rozvědka hlásí, že odkryla 40 ruských agentů. Obama pohrozil Rusku sankcemi

Ukrajinská tajná služba SBU v zemi odkryla na čtyřicet ruských agentů. Dnes to podle agentury AFP prohlásil Vitalij Najda, který má v rámci SBU na starosti kontrašpionáž. Najda také podle agentury Ukrinform řekl, že ruské speciální síly jako záminku pro vojenský vpád plánují zabít až 200 Ukrajinců.

"Od začátku operace na východě jsme odhalili a zmařili činnost asi 40 ruských špionů," řekl Najda. Také prohlásil, že na východě působí stejní příslušníci zvláštních ruských sil jako na anektovaném Krymu. Podle něj to dokazují volací znaky, které ukrajinská rozvědka zachytila. 

O ruských agentech dnes hovořil také šéf SBU Valentyn Nalyvajčenko. Ten podle agentury ANSA na uzavřeném zasedání parlamentu řekl, že ukrajinské bezpečnostní síly zadržely 23 lidí, kteří jsou podezřelí ze spolupráce s ruskou tajnou služnou.

Najda také uvedl, že separatisté na východě země mají od Ruska jasné rozkazy a že Moskva připravuje záminku pro invazi. "Zachytili jsme rozhovor, který naznačuje, že ruské speciální síly plánují zabít 100 až 200 Ukrajinců, poté vyšlou tanky a obrněná vozidla," prohlásil.

Rusko opakovaně odmítá obvinění, že se do událostí na Ukrajině vměšuje. Také popírá, že by připravovalo invazi. Moskva si nicméně vyhradila právo vojensky zasáhnout, aby ochránila krajany a ruskojazyčné obyvatele Ukrajiny.

Obama hrozí sankcemi

Americký prezident Barack Obama pohrozil Rusku dalšími sankcemi v případě, že Moskva bude pokračovat v podpoře separatistů na východě Ukrajiny.

"Pokaždé, kdy Rusko podnikne kroky směřující k destabilizaci Ukrajiny a porušení její svrchovanosti, bude to mít následky," řekl v rozhovoru pro televizi CBS. "Putinova rozhodnutí jsou špatná nejen pro Ukrajinu. Dlouhodobě uškodí i Rusku," dodal.

Agentura AP dala Obamovy výroky do souvislosti s přípravami nového balíku protiruských sankcí, které by měly postihnout ruské boháče blízké prezidentu Vladimiru Putinovi. Sankce sice nemají být vyhlášeny před dnešními ženevskými rozhovory ministrů zahraničí USA, EU, Ruska a Ukrajiny, s jednáním však nejsou spojována velká očekávání.