Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Politici a media: hodně moci pohromadě

Řadu zemí v Evropské unii znepokojuje fakt, že v Evropě dochází k propojování mediální a politické moci. V Unii vznikla v srpnu loňského roku petice požadující právní předpis, který by chránil pluralitu médií.

U zrodu celoevropské petice stála nezisková organizace „Evropské alternativy“ a Mezinárodní sdružení novinářů. Pro zachování plurality médií navrhují iniciátoři přijmout směrnici, která upraví problematiku koncentrace vlastnictví médií a koncentrace vlastnictví médií a reklamy. Tomu je třeba podle iniciátorů zabránit. Měly by vzniknout systémy, které budou bdít nad nezávislostí médií v členských zemích.

Pokud petici, která by měla právě situacím, kdy je vysoce postavený politik také majitelem důležitých médií, podepíše v Unii dohromady jeden milion lidí, bude na ní muset Evropská komise reagovat.

Podpisy se musí sbírat minimálně v sedmi členských státech Evropské unie (v Itálii, Francii, Belgii, Bulharsku, Maďarsku, Německu, ve Velké Británii a na Kypru) a v každém z těchto států musí počet signatářů dosáhnout stanoveného limitu. U nás to znamená pouhých 16 a půl tisíce podpisů.

O co vlastně jde? Někdy se tomu říká berlusconizace, podle italského magnáta, který se i pomocí vlastních médií dostal do funkce premiéra. Nejde ale jen o jednoho italského politika. Tohle nebezpečí hrozí všude. Nebudeme si nic namlouvat, polovina lidí má podprůměrnou inteligenci a když dostanou dostatečnou masáž z televize a novin, budou podle toho hlasovat ve volbách. Za rok či dva zalitují, ale to už bude pozdě. Strany, magnáti, církve, armáda – to všechno jsou subjekty, které mají mít svobodný přístup k vyjádření názorů, protože to má každý, od včelařů po vrahy. Je jen otázka, zda mají vlastnit média, která svým dopadem pokrývají většinovou společnost.

Žijeme ve svobodné a tržní společnosti. Jak někomu zakázat, aby mu něco patřilo, když na to má? Peníze jsou ale moc a válcují cokoli a kohokoli. Jak se tomu bránit? Nejde o omezení svobody, ale o to, aby byla zachována. Regulace není nesvoboda. Cigarety se také neprodávají dětem. Politici mají svobody slova dost. Vylézají z každého rohu a jsou všude vidět. Společnost potřebuje alternativy a volbu a pestrost. Jinak nám zbude berlusconistán a babišistán v ruském stylu.

Pokud neprojde nic na rovině pravidel, na což není spoleh, zbývá ještě důvěra ve zdravou životní sílu, kterou moderní společnost má. Kdo ty jejich noviny bude číst, když nikdo mladý už žádné noviny stejně nečte? Proč by, když tam nic není. Ještě nakonec doceníme americký imperialistický vynález internetu. Pokud nás někdo neodpojí.

K iniciativě se připojuje i TOP 09 a hnutí Starostové

„Zachování plurality a nezávislosti médií umožňující demokratickou diskuzi je jedním ze základních pilířů Evropské unie. I proto jsme se rozhodli k petici připojit,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Požadujeme novelizaci stávající Směrnice o audiovizuálních mediálních službách, kterou by se sjednotily národní předpisy, a zlepšila ochrana plurality v médiích. Nová legislativa je zcela jistě ve veřejnému zájmu, protože demokratickou debatu zajistí,“ doplnil iniciátor české verze petice poslanec Stanislav Polčák.

Pokud petici, která by do budoucna měla předcházet právě situacím, kdy je vysoce postavený politik také majitelem důležitých médií, podepíše v EU dohromady 1 milion lidí, bude na ní muset Evropská komise reagovat.

Podpisy se musí sbírat nejméně v sedmi členských státech Unie (v Itálii, Francii, Belgii, Bulharsku, Maďarsku, Německu, ve Velké Británii a na Kypru) a v každém z těchto států musí počet signatářů dosáhnout stanoveného limitu.

„V České republice je tento limit stanoven na 16, 5 tisíce podpisů. Ty budeme spolu s ostatními kandidáty TOP 09 a Starostů sbírat také v rámci kontaktní kampaně před volbami do Evropského parlamentu,“ doplnil Polčák.

Petice je dostupná zde