WINDOWS xp

WINDOWS xp Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Uživatelé XP, plačte!

Když skončila podpora nesmírně populárních xpéček, řada technicky slabších uživatelů nepochopila, že si musí nainstalovat jiný operační systém. Přesně pro tyhle méně chápavé se Internetem šíří špásovné návody, jak xpéčka uchovat i nadále úplně bezpečné.

Je samozřejmě vždy trochu na pováženou, když (trochu poučený) uživatel zesměšňuje dobře míněné rady IT profesionála, ale návod společnosti zabývajicí se počítačovou bezpečností, jak udržet i nadále v chodu a bezpečná xpéčka je tak úsměvný, že jsem se neudržel.

Nejprve konstatujme fakta: Jak se ukončí technická podpora operačního systému, jak se osmého dubna stalo xpéčkům, všechny nově objevené chyby v systému zůstávají neopraveny, ale jsou zveřejněné a diskutované. I když je počítač chráněn sebelepšími firawally a antiviry, je jen otázkou času, kde si nějaký hacker naučí dostat se nově objevenou a nezazáplatovanou dírou přes software, který je uživatelem na tom zastaralém operačním systému běžně užíván a má ve firewalu povolený přístup. Třeba přes Javu nainstalovanou na pro tyto účely zřízených webových stránkách. To je technický fakt, přes který voda neteče.

Protože lidé ale nechtějí fakta akceptovat a utrácet za nové operační systémy, a často i počítače (protože na starý xpéčkový notebook už Win8 nenainstaluje), chtějí věřit, že mohou být i nadále v klidu i na xpéčkách. Nejmenovaná IT bezpečnostní firma přináší unikátní návod právě pro takové uživatele počítače, kteří nechápou, že časy se mění. Jak podle nich postupovat, aby byla xpéčka i nadále funkční?

"Proveďte aktualizaci našeho komerčního produktu na nejnovější verzi, která disponuje pokročilými technologiemi pro detekci škodlivého software." To je takový povinný úvod, aby vysvětlil, proč ty blbosti vlastně smolí. Porovnávat cenu jejich software s cenou nového operačního systému sem nepatří, vyjde to tak nastejno, v případě Linuxu je ten OS dokonce zadarmo. Pak bezpečnostní expert pokračuje: "Pokud nutně nepotřebujete rozšíření Java a Flash, doporučujeme tyto doplňky odinstalovat. Pro práci s elektronickou poštou používejte místo e-mailového klienta instalovaného v počítači webové rozhraní vašeho poskytovatele. Nahraďte Adobe Acrobat Reader jinou bezpečnou alternativní aplikací. Nepoužívejte programy pro internetovou komunikaci jako např. Skype, ICQ apod." Podepsán Martin B., technický dokumentarista Pro méně chápavé připomínám, že pokud se zachováte podle výše uvedených rad, zbyde z vašeho počítače de facto elektronická čtečka offlinových dokumentů. Téměř všechny další činnosti nebudete moci provozovat. Takže, abych přispěl svou troškou do mlýna bezpečnostních instrukcí: Uživatelé xpéček mohou svůj počítač i nadále zcela bezpečně používat, pokud jej nechají trvale vypnutý!.