MH370

MH370 Zdroj: Profimedia.cz

Hledání zmizelého letadla je pořád na začátku, optimistické zprávy médií i politiků jsou jen dohady

Tvrzení, že pátrací letadla a lodě jsou již v Indickém oceánu blízko toho, že by mohly zjistit něco konkrétního o zmizelém letadlu společnosti Malaysia Airlines na letu MH370, se ukázaly opět jako spekulace. Problémem je, že těmito nepotvrzenými zprávami operují i vlády některých zemí, jen aby naplnily očekávání veřejnosti.

Australský premiér Tony Abbott při své cestě po Číně dnes přiznal, že od tohoto úterý nebyly zachyceny žádné elektronické podněty, které by mohly signalizovat, že se pátrání blíží k nějakému konkrétnímu výsledku. Také všechny údajné trosky letadla, o kterých se někdo domníval, že jsou ze zmizelého stroje, se ukázaly jako liché. Vždy to byl jen odpad z lodí, kterým je znečištěn Indický oceán.

Premiér Abbott navíc varoval, že optimismus není na místě, že hledání bude nejenom náročné, ale může být ještě hodně dlouhé. Odhadnout to ani sám nedokáže, zda se jedná o týdny, měsíce či roky.

Podle odborníků překlad jeho slov znamená jediné: Zatím se neví v podstatě vůbec nic a většina zpráv a informací, které se objevují, jsou čiré spekulace. V sobotu například malajsijský ministr obrany Hishammuddin Husajn vyvrátil tvrzení, že druhý pilot telefonoval z letadla poté, co byly odpojeny přístroje. Podle Husajna si tuto zprávu vymyslela média.

Problémem je, že baterie černých skříněk letadla už jsou, nebo brzy budou, vybité. Stroj se totiž ztratil neznámo kde již 8. března.

Někteří experti navíc začínají zpochybňovat i informace, že letadlo mířilo někam na jih Indického oceánu. Je to sice předpoklad získaný podle některých údajů, ale stoprocentní jistota to prý není.

Hledání se teď soustřeďuje na velký prostor v jižních částech Indického oceánu. Situace je komplikovaná tím, že údajné místo pádu stroje se nachází na volném moři přes 2000 kilometrů od australského Perthu a hledá se na rozloze několik tisíc kilometrů čtverečných.