Facebook

Facebook Zdroj: Romea.cz

Požadujeme beztrestné vystřílení cikánů, hlásila facebooková skupina

Nejen šíření informací a volnost projevu se nabízí na české online scéně. Nadace, která dlouhodobě podporuje romskou menšinu v České republice, upozornila na facebookovou skupinu před několika dny. Facebookoví administrátoři však dostali rozum a skupinu na zmíněné sociální síti již nenajdete.

Nebyl to přitom první útok namířený proti Romům – takovýchto skupin je na sociální síti Facebook víc, byť se o nich tolik nemluví (Proti Cikánům, etc). Skupina, která se na nejoblíbenější sociální síti objevila 7. dubna, nejdříve úspěšně fungovala, za pouhých pár dní existence se rozrostla na 120 členů.

Romea si zprvu stěžovala, že facebook jejímu nahlášení nevhodné skupiny nevyhověl. Podle právničky, kterou sdružení oslovilo, se dokonce iniciátoři vystavovali sestavením takovéto skupiny trestnímu stíhání.

Administrátoři facebooku obecně tento problém ne zcela pokrývají; odstranění takových skupin, které jsou na hranici s českým právním řádem, trvá často velmi dlouho, nebo dokonce vůbec neproběhne.

Sociální sítě se tak mohou stát prostředkem, díky kterému se extremistické názory v určitých kruzích podněcují a vzájemně sdílejí.

Například sociologové Zygmund Bauman a David Lyon upozorňují ve své krátké studii Tekutý dohled na zajímavý fakt: a sice že sociální média často umí spojit lidi, aby něco zbourali, zničili; umíme vyzývat k rebélii (často oprávněné a chvályhodné, jako tomu bylo v případě arabského jara), nicméně vystavět něco na pozitivních motivech lze na sociálních sítích podstatně hůř.