Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Babiš by měl ze svého přispět na splácení státního dluhu, míní Zeman

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by měl osobně přispět penězi na splacení státního dluhu. Prezident Miloš Zeman to řekl na dnešní večerní dražbě velikonočních předmětů svého nadačního fondu, jehož cílem je částečně umořit dluh České republiky. Za peníze, které fond vybere, hlava státu plánuje koupit státní dluhopisy, které vedení fondu znehodnotí a předá miliardáři Babišovi.

V dražbě fond získal 2,237 milionu korun, řekl ČTK prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Dřevěné vejce se Zemanovým podpisem získal kupec za 755.000 korun. Jeho jméno Hrad nezveřejnil. Státní dluh nyní dosahuje 1,683 bilionu korun.

Zeman dříve tvrdil, že nákupem dluhopisů chce fond státu pomoci. Jednou z možností bylo, že cenné papíry po nákupu vrátí zpět ministru financí. Dnes však názor změnil. "Nakoupíme v listinné, nikoli elektronické, podobě státní dluhopisy, které ovšem státu nevrátíme, ale které znehodnotíme, rozřežeme, a dáme je na Pražském hradě jenom jedné jediné osobě - nejchudšímu z Čechů - ministru financí. A při té příležitosti se těším na svůj projev, jehož leitmotivem bude: 'A pane ministře, kolik dáte vy'," řekl v projevu na úvod aukce Zeman.

Podle údajů na serveru fondu roste zadlužení Česka každou minutu přibližně o 200.000 korun. V průběhu Zemanova sedmiminutového projevu se tedy zvýšilo o 1,4 milionu, což je částka, kterou fond před dražbou získal od dobrovolných dárců.

Nápad se znehodnocením cenných papírů podle Zemana vzešel z hlavy bývalého předsedy úřednické vlády a člena bankovní rady České národní banky Jiřího Rusnoka. ČNB prý někdy rozdává milion korun v úhledné ruličce znehodnocených bankovek.

Prezident svůj nadační fond založil loni v létě. Sám do něj každý měsíc přispívá třetinou svého platu, tedy 60.000 korunami. Další peníze dávají občasní nebo pravidelní dárci. Zeman dnes v žertu poznamenal, že například Rusnokův příspěvek je skromný.

Další peníze se prezident snažil získat dnes na aukci, které se ve Španělském sále Hradu zúčastnilo více než 400 lidí. Návštěvníci akce dražili 27 dřevěných vajec, která pomalovaly známé osobnosti. Zeman do dražby přispěl čistě bílým vejcem se svým podpisem, jeho žena Ivana svůj výtvor pojmenovala "Karneval v Benátkách". Další vejce pocházejí například od herečky Dagmar Patrasové, humoristy Petra Urbana nebo karikaturisty Miroslava Kemela, který je nazval "Kalouskovy hody".

Vstupenky na aukci stály 1500 korun. Novináři, čekající před Pražským hradem, zaznamenali příchody expremiéra Rusnoka, někdejšího ministra financí v jeho vládě Jana Fischera, modelky Andrey Verešové s manželem Danielem Volopichem nebo zpěváka a muzikálového herce Daniela Hůlky, který Zemana podporoval i v prezidentské kampani.

Zeman chce prý zřízením fondu motivovat lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli.