Egypt

Egypt Zdroj: Profimedia.cz

Egypt pronásleduje homosexuály. Bez ohledu na to, kdo zrovna vládne

Mimo pozornost českých médií, v souvislosti s děním v arabském a islámském světě, leží situace práv homosexuálů a leseb. Ukázkovým příkladem je Egypt, kde perzekuce sexuálních menšin trvá bez ohledu na to, kdo zrovna vládne.

V souvislosti s blížícím se výročím skandálu pojmenovaného egyptskými médii jako „Káhira 52“ zahájily organizace bojující za práva sexuálních menšin v Egyptě kampaň nazvanou Egyptian Day Against Homophobia (Egyptský den proti homofobii, EDAHO). Za tento den byl označen 11. květen na památku homosexuálů z incidentu „Káhira 52“.

Incident „Káhira 52“ odkazuje na datum 11. května 2001, kdy egyptská policie v Káhiře na jedné z lodí na řece Nilu zatkla 52 homosexuálů, které následně obvinila z urážky islámu a nemorálního chování. Egyptská média poté zveřejnila fotografie těchto homosexuálů s informacemi o jejich jménech a adresách. Zatčení byli podrobeni mučení a sexuálnímu násilí a 23 z nich poté odsouzeno k pěti letům tvrdého vězení.

Jeden z organizátorů kampaně, egyptský homosexuál žijící v azylu v USA, Assem Al Tawdi v rozhovoru pro média prohlásil: „právě v této době většina lidí v arabském světě není ochotna tolerovat naši existenci“. Al Tawdi je také zakladatelem stránek Arabs4tolerance, které se snaží vzdělávat Araby a muslimy v otázkách homosexuality a sexuálních menšin. 

Tragédií homosexuálů v Egyptě je i fakt, že většina takzvaných lidskoprávních a humanitárních organizací odmítá pomáhat pronásledovaným homosexuálům, ať již ze strachu z reakce veřejnosti nebo otevřeně se zdůvodněním, že homosexualita je v rozporu s kulturní a náboženskou tradicí Egypta, jak to učinila například organizace Egyptian Organization for Human Rights.

Přestože v Egyptě není oficiálně v platnosti žádný zákon postihující homosexualitu, policie a soudy využívají jako záminek zákony o ochraně náboženství a společenské morálky. V roce 2004 tak například vešel ve známost případ sedmnáctiletého mladíka, který byl za vytvoření profilu na gay stránkách odsouzen k 17 letům vězení. Podobně byl stíhán i autor stránek GayEgypt.com.

Podle Egyptian Initiative for Personal Rights (Egyptská iniciativa za osobní práva) narostla v egyptské společnosti netolerance vůči homosexuálům spojená s nárůstem útoků proti této menšině. Stalo se tak po revoluci v roce 2011, kdy volby vyhrál dnes již svržený prezident Mursí z řad Muslimského bratrstva.