Oscar Pistorius

Oscar Pistorius Zdroj: Profimedia.cz

Křížový výslech Pistoriuse: Zemřela mi v náručí, popsal atlet u soudu

Včera před pretorijským soudem probíhal výslech ohledně noci, kdy v roce 2013 za tragických okolností zemřela přítelkyně slavného handicapovaného sportovce, a to právě rukou svého přítele Oscara Pistoriuse. Ten soudu přesně popsal, jak svou přítelkyni zastřelil. Stání přihlížela i rodina zavražděné Reevy Steenkampové. Výslech vedený státním zástupcem byl neobyčejně tvrdý, až agresívní.

Pistorius nejprve dokončil svou výpověď, kterou soudkyně předchozí den přerušila, když se šestinásobný paralympijský vítěz zhroutil při popisu událostí, jež vedly k zastřelení Steenkampové. Atlet uvedl, že jeho přítelkyně mu zemřela v náručí poté, co se mu podařilo vniknout do koupelny.

„Kontroloval jsem, jestli dýchá, a nedýchala,“ řekl a při popisu toho, jak se ji pokoušel oživovat a zastavit krvácení z boku, opět stěží zadržoval slzy. Steenkampovou pak snesl ke dveřím, kde se jí snažili do příjezdu záchranky pomoci sousedé. Pistorius prý už ale věděl, že je mrtvá. „Reeva zemřela, když jsem ji držel v náručí, už před tím, než dorazili záchranáři. Takže jsem věděl, že už pro ni nemohou nic udělat,“ popsal.

Státní zástupce pak nekompromisně zahájil křížový výslech otázkou na jeho postavení sportovního hrdiny. „Byl jsem, než jsem udělal chybu,“ odpověděl Pistorius. „Zabil jste Reevu Steenkampovou,“ opáčil Nel, načež atlet zopakoval, že se dopustil hrozného omylu. „Vy jste udělal chybu? Vystřelil jste a zabil Reevu Steenkampovou. Řekněte to,“ vyzval ho tvrdě. „Ano, zabil,“ zopakoval sedmadvacetiletý atlet.

Bez předchozího upozornění pak Nel nechal promítnout na obrazovku v sále záběr na hlavu zastřelené Steenkampové, což silně rozrušilo i její matku. Dívat se odmítl i šokovaný Pistorius a na Nelovu výzvu, aby se podíval a přijal odpovědnost, odpověděl: „Nemusím se dívat na obrázek. Byl jsem tam.“ Proti agresívnímu křížovému výslechu vznesl obhájce námitku a soudkyně nařídila obrázek odstranit. Nelův postup nevzbudil podle reportérů BBC sympatie ani mezi diváky v soudní síni. Soudkyně pak musela na chvíli jednání přerušit, aby se otřesený Pistorius mohl vzpamatovat.

Nel pak pokračoval s opakováním událostí, které předcházely střelbě. Pistorius prohlásil, že střílel poté, co ho vyděsil náhlý zvuk z koupelny. Nikoho prý nechtěl zabít. „Nikdy jsem neřekl, že jsem to neudělal. Řekl jsem, že jsem to neudělal úmyslně,“ prohlásil Pistorius, než soudkyně jednání odročila na další den. Pistorius u soudu čelí obvinění z vraždy. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu trest 25 let vězení.