Maria Koleda

Maria Koleda Zdroj: Vkontakte.ru

Ruská "diverzantka Máša" doplatila na sociální sítě

Ukrajinská tajná služba SBU ohlásila na svém webu, že dopadla ruskou občanku plnící úkol zvláštních služeb rozvracet východní oblasti Ukrajiny. Ruská média už litují zatčenou studentku, že 23. narozeniny nejspíše oslaví ve vězení.

K odhalení ruské diverzantky Ukrajincům stačilo přečíst si její stránky na sociálních sítích, kde o sobě vyzradila snad více než při sebetvrdším výslechu.

Podle verze ukrajinské kontrarozvědky Marija Koledová (22) dorazila na Ukrajinu počátkem dubna. Stýkala se s proruskými aktivisty, monitorovala situaci, zajímala se o výzbroj pohraničníků i o možnosti nelegálního přechodu mezi Krymem a Ukrajinou. Podílela se prý i na potyčkách mezi separatisty a policií u jihoukrajinského přístavu Mykolajiv - a údajně se sama přiznala, že střelnou zbraní zranila tři lidi. Hlásila prý také svému ruskému nadřízenému, že proruští aktivisté mají improvizované nálože v neomezeném množství, a také jej informovala o výcviku dvou diverzních skupin, které se měly podílet na nepokojích v Doněcku. Při zatčení měla u sebe plynovou pistoli, předělanou na střelbu ostrou municí, a příručku pro výcvik diverzantů.

Podle listu Ukrajinska pravda byla "diverzantka Máša", jinak prý aktivistka prokremelské mládežnické organizace a účastnice nacionalistických pochodů, dopadena při své deváté cestě na Ukrajinu.

Ideální životopis

Moskevská studentka se podle serveru newsru.com mohla na sociálních sítích chlubit "prakticky ideálním životopisem", ve kterém nechybějí čtyři medaile od komunistické strany, dobrovolnické aktivity, účast ve čtrnácti volebních kampaních i na dárcovství krve, funkce v předsednictvu studentského svazu, nemluvě o hře na housle. Kromě politiky ji baví i skoky s padákem, boj s nožem, box i "extrémní novinařina". V jiném profilu se ale chlubí bytem v Moskvě, autem, skútrem, počítačem, jakož i zálibou v bezplatných jízdách metrem, tedy jako černý pasažér.

Prý zkrátka "rebelka", která by snad jednou - až se dostane na svobodu - mohla pomýšlet na sblížení se zběhem z amerických tajných služeb v ruském exilu Edwardem Snowdenem. O jeho přízeň se svého času ucházela i "ruská agentka 90-60-90", jak bulvární tisk přezdívá Anně Chapmanové. Ta se před čtyřmi lety nechala ve Spojených státech chytit s celou várkou neúspěšných ruských špionů.

"Neupadejte na mysli! (...) Nenechte se zlomit! Vše je ještě před námi, vždyť život pokračuje!" napsala Máša na síti před zatčením.

Podobným zvědům prý Ukrajinci přezdívají "Putinovi turisté" či "ruští ochotníci", kteří po vystupování na Krymu, mezitím Ruskem anektovaném, mají sehrát stejnou roli i na východě země. O ruské roli v podněcování nepokojů hovořil i šéf americké diplomacie John Kerry.