Marihuana

Marihuana Zdroj: profimedia.cz

Nejvyšší soud nově určil větší než malé množství drog

Nejvyšší soud (NS) nově stanovil, jaké množství drog má policie a justice považovat za větší než malé. U marihuany a pervitinu soudci zvolili oproti dosavadní praxi přísnější metr, zdůvodnili to zvýšením počtu uživatelů a rozvojem velkovýroby.

Donedávna upravovalo hraniční hodnoty vládní nařízení, které ale zrušil Ústavní soud. Nyní stejný účel zastane stanovisko trestního kolegia NS. Čísla jsou však orientační a je nutné zohledňovat další okolnosti, stojí ve stanovisku, které dnes ČTK poskytl mluvčí soudu Petr Knötig.

Pojem "větší než malé množství" se objevuje v několika paragrafech trestního zákoníku. Od interpretace pojmu se pak odvíjí kriminalizace uživatelského držení různých omamných látek. Podle NS je třeba obecně považovat za větší než malé takové množství, které vícenásobně převyšuje běžnou dávku obvyklého konzumenta.

"Při závěru o naplnění uvedeného znaku je třeba podpůrně zohlednit, zda šlo o prvokonzumenta či uživatele těchto látek v pokročilém stádiu závislosti, případně i jiné skutečnosti ovlivňující míru ohrožení života nebo zdraví uživatele," stojí ve stanovisku.

Tabulka, kterou NS sestavil, stanovuje u každé drogy orientační množství. Zároveň ale musejí soudy brát ohled na další hodnotu, která vyjadřuje přítomnost účinné látky v konkrétní droze. Například u marihuany tabulka uvádí deset gramů konopné sušiny, která však musí zároveň obsahovat více než jeden gram účinné látky THC. Pokud nejsou obě hodnoty překonány, nejde v případě držení drogy pro vlastní potřebu o trestný čin, ale přestupek.

Konkrétně u marihuany soud zvolil přísnější měřítko než starší vládní nařízení, které zmiňovalo 15 gramů sušiny a 1,5 gramu THC. Přibývá totiž mladistvých uživatelů i velkoobjemových pěstíren. "Do této trestné činnosti je zapojena především vietnamská národnostní menšina, přičemž nárůst počtu odhalených pěstíren i kvality vyprodukované marihuany je od roku 2007 přímo alarmující," napsali soudci, kteří si při tvorbě tabulky vyžádali vyjádření mnoha institucí z oblasti justice, protidrogové prevence a zdravotnictví.

Podobně soud postupoval také u pervitinu. Jako větší než malé množství drogy stanovil 1,5 gramu, zatímco starší předpis určoval dva gramy. Původně komunitní charakter výroby pervitinu taktéž z velké části přebírají organizované skupiny, droga se stává černým exportním artiklem.

ÚS loni v srpnu zrušil část trestního zákoníku, díky níž vláda směla prostřednictvím svého nařízení určit trestné množství drog. Kritérium trestnosti by mělo vyplývat přímo ze zákona, jinak zůstane posuzování konkrétních případů plně v kompetenci justice, rozhodli tehdy ústavní soudci. Zároveň zrušili část vládního nařízení včetně tabulky vymezující "větší než malé množství".

Hodnoty omamných a psychotropních látek pro účely trestního zákoníku

typ látkyvětší než malé množstvínejmenší množství účinné látky, které musí droga obsahovat
pervitinvíce než 1,5 gramu0,5 gramu (0,6 gramu u hydrochloridu)
heroinvíce než 1,5 gramu0,2 gramu (0,22 gramu u hydrochloridu)
kokainvíce než jeden gram0,54 gramu (0,6 gramu u hydrochloridu)
extáze (MDMA)více než čtyři tablety/kapsle nebo více než 0,4 gramu prášku či krystalů0,34 (0,4 gramu u hydrochloridu)
marihuanavíce než 10 gramů sušinyjeden gram
hašišvíce než pět gramůjeden gram
lysohlávkyvíce než 40 plodnic0,05 gramu báze (psilocinu) nebo odpovídající množství psilocybinu