Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Jiří Salik Sláma / Mafra / Profimedia.cz

Jančura vyzval ministra dopravy Prachaře, aby zaplatil 50 mililonů korun za čekání na D1

Majitel cestovní a dopravní firmy Student Agency Radim Jančura vyzval ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), aby zaplatil ze svého škodu přes 50 milionů korun za čekání řidičů v kolonách na dálnici D1. Kvůli opravám byla průjezdná systémem dva pruhy v jednom směru a jeden pruh v opačném.

Jančura se opírá o expertní výpočet. Zveřejnil také ministrův mobil a vyzval nespokojené řidiče, aby mu psali textové zprávy, uvedl v tiskové zprávě. ČTK zjišťuje vyjádření ministra.

Situace, na niž naráží Jančura, se týká předminulého týdne. V pondělí 24. března začala na D1 instalace mobilních středových svodidel. "Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) společně s ministerstvem chybně schválily způsob uzavírky zúžením na jeden pruh v jednom směru a svou laxností způsobily dlouhé kolony v jednom směru po několik dnů," uvedl Jančura. Zatímco jeho autobusy mezi Prahou a Brnem se zpožďovaly podle něj maximálně o 20 minut, ostatní řidiči trávili v kolonách i hodinu. "Přitom nemusely vůbec být," tvrdí Jančura.