Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Profimedia.cz

Okamura nedá pokoj, spouští petici za zpřísnění unijní imigrační politiky

Pokud měl někdo až donedávna pocit, že hnutí Úsvit si na netoleranci vůči menšinám v republice jen hraje, z omylu jej může vyvést současná aktivita hnutí – a sice petice na omezení přístupu případných imigrantů.

„Nechceme v ČR nepřizpůsobivé imigranty, nepřizpůsobivé menšiny nebo příchod náboženských fanatiků! Cílem hnutí Úsvit je sebevědomý a silný český stát, pro který budou na prvním místě slušní občané České republiky,“ uvedl Okamura na svém facebookovém profilu. Nepřizpůsobivým menšinám, jak nazývá blíže neurčenou skupinu obyvatel, která se chce dostat do České republiky, by tak lídr zmíněného hnutí přístup „k nám“ rád co nejvíce zkomplikoval. Dalším bodem petice je pak směrnice, která by zaváděla „nulovou toleranci vůči ilegální imigraci“. Menšiny označuje Okamura jako „parazitující“.

„Odmítáme zneužívání našeho soucitu a humanistických tradic organizovaným zločineckým obchodem s imigranty. Ti následně v lepším případě berou našim občanům pracovní místa, v horším případě zneužívají evropský sociální systém," stojí například v textu petice.

V ostatních zemích EU budou petici šířit strany sdružené ve frakci Evropského parlamentu Evropa svobody a demokracie (EFD). Úsvit s ní už na evropských tématech delší dobu spolupracuje, uvedl Okamura.

Před časem vzbudil ve Sněmovně debatu Okamurův návrh při projednávání novely o zaměstnávání cizinců. Okamura žádal, aby cizinci, kteří by v Česku ztratili práci, i jejich rodinní příslušníci neměli nárok na sociální dávky.

„Pokud tito cizinci o práci přijdou a nemají novou, není žádoucí, aby v Česku dále byli,“ uvedl tehdy Okamura. Poslanci z některých jiných stran hovořili o populismu a xenofobii.

Hnutí Úsvit není jediné, kdo před květnovými volbami do Evropského parlamentu organizuje petici spojenou s unijními tématy. ODS už má tisíce podpisů pod peticí proti rychlému přijetí společné evropské měny v Česku.