Policie

Policie Zdroj: Profimedia.cz

Policie vydala zatykač na podnikatele Františka Savova

V případě Savova jde o podezření z daňových úniků ve výši přes 700 milionů korun. Savovovo jméno figuruje v databázi hledaných na policejním webu, pátrání po něm bylo vyhlášeno 13. března. Podle médií bylo v kauze obviněno celkem deset lidí, o koho se jedná, ale zatím není jasné.

Savov označil pátrání za teatrální a tvrdí, že k němu není žádný důvod. Sám prý obviněn není.

Loni v září prováděli detektivové v rámci tohoto případu domovní prohlídky a zasahovali i v Praze 5 - Košířích, kde sídlí mimo jiné tiskárna Europrint, redakce deníku E15 a týdeníku Euro z vydavatelství Mladá fronta, které Savovovi patří. Zásah se však podle policie netýkal vydavatelství ani žurnalistické činnosti.

"V souvislosti s vyšetřováním případu vylákání nadměrných odpočtů DPH naši kriminalisté vyhlásili pátrání po jedné osobě z důvodu, že se vyhýbá úkonům trestního řízení," řekl v ČT mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Savov však tvrdí, že na své doručovací adrese veškerou poštu řádně přebírá. "Problém však je, že v tomto konkrétním případě bylo jednání již třikrát nařízeno v termínu před řádným převzetím výzvy k účasti na něm," uvedl. Zásilky jsou podle něj záměrně doručovány až po nařízeném jednání, což nechápe.

Podnikatel navíc zdůraznil, že není z ničeho obviněn ani trestně stíhán. "Mám dost důvodů domýšlet se, proč se informace objevila právě v nedělních večerních zprávách ČT. Česky se tomu říká se tomu mediální vydírání," poznamenal.

Mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality již dříve médiím oznámil, že skupina obviněných působila v rámci několika obchodních společností a celková škoda způsobená státu může být až čtyř miliardy korun.