Skotsko

Skotsko Zdroj: Profimedia.cz

Podpora nezávislosti ve Skotsku roste, ovlivňují ji agresivní kampaně z Anglie

Za více než pět měsíců se ve Skotsku uskuteční referendum o nezávislosti Skotska. A podle některých průzkumů podpora samostatnosti v této části Velké Británie roste. Na odtržení by to ale stále nestačilo. Informovala o tom skotská i anglická média.

Podle v neděli zveřejněného online průzkumu společnosti Panelbase by se 41 procent Skotů vyslovilo pro nezávislost, 46 procent je proti a 14 procent se zatím nerozhodlo. Také podle jiných průzkumů se rozdíl mezi oběma tábory zmenšuje.

Skotští politici, kteří volají po samostatnosti, jsou spokojení, jejich odpůrci říkají, že podobným průzkumům nelze věřit. Ale i britský premiér David Cameron přiznal, že některé kampaně za udržení jednoty země jsou až příliš agresivní a moc vyhrocené proti Skotům a že je potřebné spíše zdůrazňovat pozitivní stránky společného státu.

Referendum se uskuteční 18. září a bude velmi sledované nejenom v Británii, ale samozřejmě i v Evropské unii. Průzkumy se ale shodují v tom, že proti samostatnosti Skotska jsou spíše ženy a starší občané. U mladých lidí je stav v podstatě vyrovnaný.