Malajsie, letadlo

Malajsie, letadlo Zdroj: ČTK

Zachytili jsme signál, hlásí loď pátrající po zmizelém letadle

Čínská loď, která se spolu s plavidly jiných států podílí na hledání zmizelého malajsijského letadla, zachytila signál. Informovala o tom dnes agentura Nová Čína. Podle ní také jedno z čínských letadel v prohledávané oblasti zaznamenalo několik bílých plovoucích předmětů. V Indickém oceánu záchranáři několika zemí pátrají po signálu z černých skříněk pohřešovaného letadla. Zda zachycený signál souvisí s hledaným strojem, zatím není jasné.

Z minulých zpráv je známo, že americkým detektorem schopným zachytit signály z černých skříněk z velké hloubky je vybaveno australské plavidlo Ocean Shield. Odborníci oslovení stanicí CNN ale nevyloučili, že čínské plavidlo je vybaveno sonarem schopným určité signály zachytit také.

Zachycený signál má frekvenci 37,5 kilohertzů, což je standardní frekvence, na níž vysílají signály černé skříňky.

Odborníci, kteří se k nálezu vyslovili na CNN, se podivují nad postupem Číny. Upozornili, že Číňané jsou součástí mezinárodního pátracího týmu a neměli informaci zveřejnit předtím, než informovali kolegy a než se podařilo s jistotou určit, co vlastně bylo zachyceno.

Na jednoznačné zprávy o letadle čekají skoro měsíc příbuzní pasažérů, kteří jsou vyčerpaní nejistotou. Podle jedné z odbornic je jisté, že pokud by signál zachytili Australané, informace by předčasně do médií nemohla uniknout. Postup Číňanů vyvolává také otázky o vybavení jejich lodí a o tom, zda nemají k dispozici technologii, o níž neinformovali.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines se odmlčelo 8. března. Zatím se po něm nenašly žádné trosky, ale podařilo se přibližně vypočítat předpokládanou dráhu jeho letu. Odchýlilo se od původní trasy z Kuala Lumpuru do Pekingu a zamířilo na západ a pak na jih. Na jeho palubě bylo 239 lidí, mezi nimi přes 150 Číňanů.

Černé skříňky jsou vybaveny bateriemi, které vysílají signál zhruba 30 dní, takže lhůta pro zachycení jejich vysílání se krátí.