Nový český primas ve své starobylé katedrále

Nový český primas ve své starobylé katedrále Zdroj: Stanislav Krupař

Kardinál Duka řekl, kolik bere. Velké peníze to nejsou

Jak uvedl server iDnes.cz a další média, kardinál Duka, arcibiskup pražský a primas český, na svém blogu zveřejnil své měsíční příjmy a výdaje.

"Kardinál Duka reagoval na debatu o chudobě církve," sdělil iDNES.cz mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. "Uveřejnil své příjmy, které vzhledem k jeho úkolům a zodpovědnosti nejsou nijak vysoké a tak akorát pokryjí výdaje spojené s jeho službou."

Plat ve výši necelých 24 tisíc korun Dukovi vyplácí arcibiskupství. "Po zaplacení povinných odvodů a daní mi zbývá něco přes 18 tisíc Kč čisté mzdy." "V budově Arcibiskupství platím každý měsíc za dvoupokojový byt nájemné 6 700 Kč, 1 200 Kč za energie a inkaso. Na režii společné kuchyně každý měsíc přispívám 3 000 Kč, a za 1 500 Kč si hradím své místo v klášteře," píše kardinál na svém blogu .

Kromě toho si Duka každý měsíc spoří 1 500 Kč a měsíčně utratí zhruba 3 tisíce za knihy, cesty a charitu.

Kardinál zveřejněním svých příjmů i výdajů reagoval na článek Jiřího Bati v Parlamentních listech z 31. 3. Baťa se tam zamýšlel nad tím, na co biskup potřebuje plat vyšší než tisíc eur.

Kardinál prohlásil, že není zvyklý na život v blahobytu. "Za dobu dvaceti let u rýsplotny v plzeňské škodovce jsem si navykl na hospodaření se základním dělnickým platem. Dodnes tedy všechny své výdaje poměřuji svým tehdejším platem 2 700 Kčs. Situace rodin, které musejí vyjít s menším platem než biskup, je mi tedy srozumitelná,"řekl .