US armáda

US armáda Zdroj: Profimedia.cz

USA uvažují o vyslání nové armádní brigády do Evropy

Spojené státy možná vyšlou do Evropy brigádu o síle 5000 mužů v reakci na útočné kroky Ruska proti Ukrajině. V rozhovoru, který dnes publikovala agentura Bloomberg, to prohlásil americký ministr obrany Chuck Hagel. "Je to jedno z opatření, která se zvažují," uvedl šéf Pentagonu.

Severoatlantická aliance požádala vrchního velitele vojsk NATO v Evropě Philipa Breedlovea, aby vypracoval analýzu možných kroků aliance po ruské okupaci Krymu, řekl Hagel. Jedním z takových kroků by podle něj mohlo být vyslání třetí americké brigády do Evropy.

USA v roce 2012 stáhly z evropského kontinentu dvě ze čtyř svých armádních brigád v přesvědčení, že politické poměry na kontinentu se stabilizovaly. V naději na mírovou spolupráci s Ruskem se vojenské úsilí USA soustředilo spíše na Asii, píše Bloomberg.

Hagel v rozhovoru potvrdil, že jedním z možných protiopatření po ruské invazi je vyslání bojových plavidel do Černého moře. "Nejde o ofenzivní kroky, protože NATO je ze zásady obrannou organizací," upozornil americký ministr. Cílem je zajistit bezpečnost všech 28 členských států aliance, dodal.

Celková obranná strategie USA se ale podle Hagela nemění. "Nelze korigovat strategické zájmy na základě jedné či dvou epizod," řekl. Připustil ale, že krymské dobrodružství Ruska zvýšilo pravděpodobnost, že amemrický Kongres zvýší rozpočtové výdaje na obranu. "Pokud armáda nedostane zdroje, které potřebuje, může se ohrožení americké bezpečnosti zvýšit," prohlásil Hagel.