Janukovyč

Janukovyč Zdroj: ČTK

Únorovou střelbu do demonstrantů na Majdanu nařídil sám Janukovyč

Příkaz ke střelbě do demonstrantů v Kyjevě, která si vyžádala přes sto mrtvých, vydal v únoru ukrajinskému ministerstvu vnitra a tajné službě SBU prezident Viktor Janukovyč. Oznámila to dnes ukrajinská agentura Unian s odvoláním na slova generálního prokurátora Oleha Machnyckého.

Na demonstranty prý stříleli příslušníci pohotovostních policejních jednotek Berkut, kteří používali odstřelovačské pušky a automatické zbraně. Zatčeno bylo devět z nich.

Podle prokuratury byla palba proti demonstrantům na náměstí Nezávislosti vedena z hotelu Ukrajina, přítomnost odstřelovačů na několika dalších místech vyšetřovatelé prověřují. Stejně tak se prošetřuje podezření, že na střelbě ostrými náboji se podíleli i členové komanda Alfa, které je pohotovostní jednotkou tajné služby.

Vyšetřování krvavého incidentu v centru Kyjeva podle agentury Unian komplikuje fakt, že dřívější vedení generální prokuratury důkazy o aktivitách silových struktur v kritických dnech kolem 20. února zničilo.

Ukrajinská televize 5 kanal dnes oznámila, že v souvislosti s vyšetřováním střelby na náměstí Nezávislosti bylo zadrženo devět příslušníků jednotek Berkut včetně jednoho z velitelů. Právě oni údajně stříleli na neozbrojené demonstranty z odstřelovačských pušek. Důvodem palby byla podle vyšetřovatelů snaha krýt ústup policie před postupujícím davem opozičních aktivistů.

Podle agentury Unian dala prokuratura pokyn k zadržení dalších čtyř osob, které se na únorové střelbě podílely. Všichni zadržení byli údajně příslušníky "černé roty" Berkutu, jednotky určené pro speciální operace. Řadoví členové Berkutu údajně pokyn ke střelbě ostrými náboji nedostali.