Chile

Chile Zdroj: Reuters

Chile zasáhla další vlna zemětřesení

Sever Chile v noci na dnešek SELČ zasáhlo další silné zemětřesení: nové otřesy měly sílu až 7,8 stupně, o den dříve to bylo 8,2 stupně, informovala agentura AP. Případné oběti a škody na infrastruktuře zatím nejsou podle agentury Reuters hlášeny. Námořnictvo už odvolalo varování před cunami.

Ve středu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) americká geologická služba USGS zaznamenala dva silné otřesy 19 kilometrů jižně od přístavního města Iquique s ohniskem v hloubce dvaceti kilometrů. První otřes měl sílu 6,4 stupně a po necelé hodině následoval další, tentokrát o síle 7,8 stupně. Šlo o nejsilnější z následných otřesů po úterním zemětřesení o síle 8,2 stupně. To si vyžádalo nejméně šest obětí.

Ve středu i v úterý úřady evakuovaly pobřežní oblasti, kterým hrozila přívalová vlna. Poplach byl už ale odvolán a lidé se mohou vracet domů.

Ochranka evakuovala chilskou prezidentku Michelle Bacheletovou z hotelu ve městě Arica na severu země. Šéfka státu, která zde nocovala, je na inspekci oblastí zasažených první vlnou otřesů.

Chile je zemí s jedním z nejvyšších výskytů zemětřesení na zeměkouli. V roce 2010 jej zasáhlo zemětřesení o síle 8,8 stupně. Následná vlna cunami způsobila ve středním a jižním Chile rozsáhlé škody a zabila přes 500 lidí. Nejsilnější zaznamenané zemětřesení v historii se odehrálo také v Chile v roce 1960 - mělo sílu 9,5 stupně a zemřelo v jeho důsledku více než 5000 lidí.