Holland a Royalová

Holland a Royalová Zdroj: Profimedia.cz

Prezident Hollande si vzal do vlády Royalovou, bývalou partnerku a matku jejich čtyř dětí

K poměrně neobvyklému kroku, který nemá ve světě moc paralel, se rozhodl francouzský prezident François Hollande. Ve vládě budě nově sedět jeho někdejší dlouholetá partnerka a matka jejich čtyř dětí, Ségolène Royalová (60).

Hollande vyměnil kabinet po porážce jeho socialistické strany ve víkendových komunálních volbách (strana ale získala například křeslo starostky Paříže). Francouzskou vládu teď povede bývalý ministr vnitra Mauel Vallas. Royalová je novou ministryní životního prostředí, udržitelného rozvoje a energetiky. Na tom by nebylo nic zvláštního, protože je to velmi zkušená a silná politička, která prošla mnoha funkcemi a patří k výrazným osobnostem Socialistické strany.

Od konce 70. let až do roku 2007 to ale byla právě partnerka Hollanda. Mají spolu čtyři děti. Nevzali se, protože tito dva socialisté vždy tvrdili, že „manželství je přežitek“. Když se rozešli, začal Hollande žít s novinářkou Valérií Trierweilovou (ani tu si nevzal), a kvůli ní se prý právě Royalová nedostala do jeho první vlády v roce 2012. Jenže nejvyšší představitel země galského kohouta se rozešel i s Trierweilovou a od ledna žije s herečkou Julií Gayetovou. Jeho někdejší partnerka se tak po letech vrací do vlády, kde už byla v minulosti.