Sucho Evropa

Sucho Evropa Zdroj: Profimedia

Vědci varují: Změna klimatu se projeví v Evropě extrémním horkem a zvýšením cen potravin, jinde rizikem válek

Další varování před možnými dopady globálního oteplování obsahuje dnes v japonské Jokohamě zveřejněná zpráva Mezivládního panelu pro klimatickou změnu. Pokud máme vědcům z celého světa věřit, museli bychom se v podstatě 21. století bát. Jiní odborníci ale tvrdí, že to tak „horké“ nebude.

Poměrně překvapivé je, že slovo riziko, je zmíněno ve zprávě, která má 49 stran, v různých souvislostech více než 270 krát. „Změny jsou rychlejší, než jsme se předtím domnívali a zvyšují malá i velká rizika v mnoha oblastech,“ říká Chris Field, hlavní autor zprávy, který pracuje v Carnegie Institution for Science v Kalifornii.

Co nás tedy podle vědců například čeká? A máme vůbec podobnému varování věřit?

V Evropě prý máme očekávat v příštích desetiletích vlny vražedných veder (je zajímavé, že nedávno britští meteorologové bez ohledu na zprávu z Jokohamy tvrdili, že jejich zemi zasáhnou do roku 2040 opakovaně obrovská horka, která následně povedou například ke zdražování potravin), požáry ve Spojených státech, sucha v Austrálii a záplavy od Mozambiku, přes Pákistán až po Thajsko. Problémy budou mít podle jokohamské zprávy především zemědělci a v ohrožení budou i velká města. Na některých místech bude vody až příliš, jinde ji bude naprostý nedostatek, včetně té pitné. To bude měnit cenu a dostupnost potravin, může vyvolat epidemie, zvýšit finanční náklady na řešení problémů a tím to v konečném důsledku může mít i neblahý vliv na bezpečnost ve světě.

„Změny klimatu sice přímo nezpůsobí konflikt, ale ještě zhorší problémy související se slabými vládami a už dnes nerovným přístupem ke zdrojům. To by mohlo vyvolat velké sociální nepokoje,“ řekl agentuře AP David Titley, americký admirál ve výslužbě a profesor meteorologie na univerzitě v Pensylvánii. Hovoří se totiž o tom, že v podobných krizových situacích je výsledkem to, že bohatí budou ještě bohatší a chudí ještě chudší.

Na rozdíl od podobné zprávy z roku 2007 se slova riziko a nebezpečí vyskytují ve zprávě daleko častěji. Navíc vědci, kteří se na výsledku podíleli, tvrdí, že s tímto stavem nebude moci lidstvo nic moc dělat. Podle některých je příčinou klimatických změn člověk, podle jiných se jedná pouze o přirozený cyklus, kterým planeta prochází, i když se na tom člověk určitou mírou podílí.

Varování ve zprávě směřuje zejména k tomu, co se stane, až bude nadále pokračovat rozmrzání ledových ploch na severní polokouli.

Nová zpráva z Jokohamy je založena na sběru informací z více než 12 000 recenzovaných vědeckých studií. V pozadí celého textu je možno najít větu: Dopady změny klimatu se mohou vymknout kontrole a to je pro lidstvo nebezpečné.