Marta Semelová

Marta Semelová Zdroj: Profimedia.cz

Policie zkoumá nestydaté výroky komunistky Semelové. Za řeči by ale neměla být trestána

Komunistická poslankyně Marta Semelová je léta známá svými výroky, za které by se nemusel stydět ani Stalin a Gottwald. Jak napsalo sobotní Právo, policie teď prověřuje, zda nespáchala hned tři trestné činy.

Slova Semelové považuje mnoho lidí za lživá a popírající historická fakta. Souzena by za ně být ale neměla. Její pohled na svět je sice absurdní, jenže pokud by byla za ně potrestána, tak by musela k soudu polovina národa. Stačí se podívat na některé diskuse na sociálních sítích.

Marta Semelová v České televizi 13. února například řekla, že Milada Horáková nebyla v komunisty vykonstruovaném procesu v roce 1950 k ničemu donucena, ale že se ke zločinům přiznala. Pravda to samozřejmě není, ale co s tím. Poslankyně pak označila invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 za „internacionální pomoc“. Jistě, jak pro koho. Kovaní bolševici, jako je Semelová, to tak mohou vnímat, pro miliony Čechů byla ale okupace naprostou tragédií s fatálními důsledky na celá desetiletí.

Policie minulý týden přesto začala vyšetřovat, zda komunistická politička nespáchala svými výroky trestné činy. V případě obvinění by ji prý hrozil trest až deseti let vězení.

Co tedy se Semelovou? Jednoduchým řešením by bylo, kdyby podobné politiky KSČM nedávala na své kandidátky. Jenže k tomu pořád nereformovaná komunistická strana nesáhne. Takže Semelovou máme za výroky tvrdě kritizovat, ale za její slova, i když jsou nesmyslná, ji nezavírat.