Putin Obama

Putin Obama Zdroj: EPA

Putin volal Obamovi. Ten vyzval Rusko, ať stáhne vojáky z Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Barackem Obamou o americkém návrhu řešení rusko-ukrajinské krize. Obama mu řekl, že Rusko musí stáhnout svoje vojáky rozmístěné na Krymu a zároveň nesmí je přesouvat jinam na ukrajinském území. Podle agentury Reuters to oznámil Bílý dům. Obama chce poslat na Krym mezinárodní pozorovatele.

Podle Reuters se předpokládá, že šlo o první přímý rozhovor mezi Obamou a Putinem od té doby, co Spojené státy a jejich evropští spojenci začali vyhlašovat sankce proti lidem z Putinova úzkého okruhu a vážně varovat před zasažením klíčových sektorů ruské ekonomiky.

Podle odhadů amerických tajných služeb Rusko soustřeďuje v současnosti u hranic s Ukrajinou kolem 40.000 vojáků. Takové posílení jednotek v oblasti vzbuzuje v posledních dnech obavy Washingtonu, že Moskva možná chystá zábor dalších východních oblastí Ukrajiny s převažujícím ruskojazyčným obyvatelstvem.

Bílý dům dnes výslovně uvedl, že to byl Putin, kdo volal Obamovi, který dnes uzavírá návštěvu v Saúdské Arábii.

Obama v asi hodinovém rozhovoru Putina požádal, aby poskytl "konkrétní písemnou odpověď" na návrh USA, uvádí se v prohlášení Bílého domu. Oba prezidenti se shodli, že ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Sergej Lavrov se brzy sejdou a projednají spolu další kroky.

Obama usiluje o ruský souhlas s vysláním mezinárodních pozorovatelů na Krym, aby dohlédli na bezpečnost etnických Rusů žijících na poloostrově a také na návrat ruských vojáků do jejich původních základen.

"Prezident Obama zdůraznil prezidentovi Putinovi, že Spojené státy nadále podporují diplomatickou cestu v úzké spolupráci s ukrajinskou vládou a s podporou ukrajinskému lidu s cílem (dosáhnout) deeskalace krize," uvedl Bílý dům.

Podle Washingtonu Obama dal jasně najevo, že diplomatická cesta "je i nadále možná pouze v případě, Rusko stáhne své vojáky a nebude činit žádné kroky k dalšímu porušování ukrajinské územní celistvosti a suverenity".

Obama naléhal na Putina, aby se vyvaroval dalších "provokací", včetně posilování jednotek na ruských hranicích s Ukrajinou.