Babiš, Bělobrádek, Sobotka

Babiš, Bělobrádek, Sobotka Zdroj: ČTK

Sobotka: Nejčistší by bylo, kdyby Babiš přestal podnikat

Nejčistším řešením by bylo, kdyby ministr financí Andrej Babiš (ANO) ukončil své podnikání a věnoval se jen politice, myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jinak se podle něj Babiš musí vyvarovat střetu zájmů, za který ho ve čtvrtek kritizovala i členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Sobotka také řekl, že prohlášení šéfa ANO na adresu médií nejsou součástí politiky vlády.

"Určitě z hlediska čistoty, z hlediska toho, abychom nebyli konfrontováni s těmi dotazy na možný střet zájmů, tak nejjednodušší by bylo, kdyby pan Babiš ukončil své podnikatelské aktivity a nadále se věnoval pouze politice," řekl ministerský předseda na dnešní tiskové konferenci.

Babiše ve čtvrtek kritizovala členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová, která s kolegy přijela prověřovat chyby v kontrole a auditech fondů EU. Podle političky by se měl Babiš, jehož firmy prý dostaly 2,6 milionu eur (71 milionů Kč) z evropských fondů, jako ministr svých firem vzdát.

Babiš v reakci na její vyjádření ČTK sdělil, že neuvažuje o tom, že by se společností vzdával. "Já se zodpovídám svým voličům, ne paní Grässleové, která nemá správné informace. Dodržuju zákon o střetu zájmů," uvedl šéf hnutí ANO.