Sojuz

Sojuz Zdroj: Profimedia.cz

Sojuz má zpoždění, ale klukům to prý nevadí

Na ISS došlo kvůli odklonění vesmírné lodi z plánované oběžné dráhy ke zpoždění letu. O dva dny se odkládá přistání vesmírné lodi Sojuz TMA-12M s další posádkou kosmonautů na palubě. Nyní se odborníci snaží vyšetřit příčiny této události.

Zprvu se měla vesmírná loď Sojuz, ve které k ISS letí kosmonauté Alexander Skvorcov a Oleg Artěmjev a astronaut NASA Stephen Svenson, se stanicí spojit už šest hodin po startu. Při manévrování se však vesmírná loď odklonila od plánované oběžné dráhy a přešla k již zaběhnutému náhradnímu schématu přibližovacího kursu s přistáním na stanici za dva dny.

Důvody tohoto odklonění nyní vyšetřují specialisté z RKK Eněrgija. Podle názoru odborníků mohlo k odklonění z plánované trajektorie způsobit chyby v balistických výpočtech, porucha čidel, nebo nestandardní činnost motoru. Jak předpokládá dopisovatel časopisu Novosti kosmonavtiki Andrej Krasilnikov, chyba se mohla vloudit i do programu nového schématu spojení:

"Je možné, že to je spojeno s nějakými softwarovými chybami. Šestihodinové schéma se čtyřmi oběhy kolem Země, které se používá od minulého roku, je zatím nové a v případě nestandardních situacích se počítá s přechodem ke starému dvoudennímu schématu. Za tímto účelem loď nese zásoby potravin na dva i čtyři dny."

Nyní Sojuz na oběžné dráze postupně mění svoji pozici a krok za krokem se přibližuje k potřebné trajektorii. Na lodi je dostatek jídla, vody i kyslíku k tomu, aby se kosmonauté mohli bez problémů dostat na ISS. Jediné, s čím se budou muset smířit, je nepohodlí. Nedá se říci, že strávit tři dny v těsné kabině lodi Sojuz je něco těžkého, avšak v libovolném případě, to je zkouška, řekl kosmonaut Michail Kornienko: "Nic strašného se tam neděje. Jediné co je pro posádku nepříjemné je to, že bude letět dva dny. Sám jsem také tak letěl. Kluci na to však jsou připraveni a k žádným problémům by nemělo dojít."

Nové spojení Sojuzu s ISS je plánováno na 3:58 moskevského času 28. března. Na oběžné dráze nová posádka stráví 169 hodin. Za tuto dobu by kosmonauté měli provést řadu vědeckých experimentů a vystoupit do otevřeného vesmíru.